Тема "Дневника": Шта су лане добијали на поклон српски функционери

НОВИ САД: Српски функционери су током прошле године примили поклоне вредне 3.475.693 динара. Цифра је оквирна јер се вредност многих, као што је случај и са 66 поклона које је примио српски председник Александар Вучић, тек процењује.
vucic lavrov
Фото: Tanjug

Дарови су разни, углавном остају у власништву државе, па тако Вучић ниједан који му је уручен није однео с Андрићевог венца. Но има и поклона којима се не може одолети, као што је био случај с градоначелником Краљева Предрагом Терзићем који је задржао карту за летење хеликоптером и вожњу бродом до Нијагариних водопада, процењену да вреди 16.000 динара, а стигла му је од градоначелника града Нијагара Фолса Џима Диодатија. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић задржала је само један поклон – књигу „Минск, венац Белорусије” коју је добила од амбасадора те земље.

На списак уз име председника Србије у Каталогу поклона Агенције за борбу против корупције ових дана биће додат и сувенир – фудбалска лопта, који је недавно добио од руског амбасадора Александра Чепурина, уочи почетка Светског првенства у фудбалу. А дарови који су пристигли на Андрићев венац су заиста разнолики. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поклонио је српском колеги белу „салцано” бицикл кацигу приликом своје прошлогодишње посете Србији. Уз то, даровао му је шах из колекције „Мураса”, с ручно рађеним фигурама од стакла, које су украшене златом и полудрагим природним ониксом. 

Српском председнику стигао је преко Атлантика поклон од америчког колеге Доналда Трампа, који му је у септембру прошле године поклонио манжетне с грбом САД. Поклон је уручио амбасадор Америке у Београду Кајл Скот. Од председника Грчке Прокопиоса Павлопулоса добио је дрвену кутију за цигаре, обложену сребром, док је од генерала Чезара Маринела из Канцеларије НАТО-а у Београду добио украсни порцелански тањир с грбом Алијансе. Председника словачког парламента Андреј Данко донео је вазу од ручно сеченог кристала, док је председник руске Думе поклинио зидни сат, урађен техником златовеза.

Члан британског Дома лордова Хауел од Гилдфорда поклонио је порцеланску шољу „William Edwards ” са златно-гримизним декорацијама.


Златан вез за Мировића

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је различите поклоне, но ниједан није задржао. Два су стигла од колега из Владе Србије – Зоране Михајловић и Зорана Ђорђевића, и то златовез „Етно-мреже”, ручни рад процењен на по 11.000 динара. Епископ Сремски Василије поклонио му је монографију „Споменица владичанства сремског”, а епископ банатски Никанор икону на дрвету, направљену у Епархији у Вршцу. Делегација ФК „Војводина” поклонила му је монографију „Историја ФК Војводина – Нови Сад”, Одбојкашки савез Србије урамљени дрес с бројем 20 због две деценије Светске лиге, као и потписану одбојкашку лопту. Рукометни клуб „Војводина” уручио му је захвалницу и медаљу.

Фото: vojvodina.gov.rs

Председник Републике Српске Милорад Додик даровао је Мировићу плакету с грбом РС, први човек Владе Црне Горе Душко Марковић урамљене примерке перпера, а председник црногорске скупштине медаљон књаза Николе. Црногорска капа стигла је од тамошњег министра туризма Павла Радуловића. Председник општине Ковачица поклонио му је слику Зузане Халупове, а шидска делегација репродукцију Саве Шумановића.


Одбојкашка репрезентација Србије уручила му је дрес капитена Драгана Станковића с потписима свих играча. Председник македонске владе поклонио је дрес ФК „Вардар са исписаним презименом Вучић, а Савез слепих Србије керамичку шаховску фигуру краља. Од параспортисткиње и сликарке Дејане Бачко је добио урамљени портрет. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић даровао је икону Светомученог митрополита Петра дабробосанског. Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица поклонио је Вучићу макету нове зграде Радио-телевизије Војводине.

Премијерка Ана Брнабић добила је од казахстанског колеге Бахитзана Сагинтајева скупоцени огртач с крзном од нерца, чија вредност је процењена на 65.000 динара. Од амбасадора те земље Нурбаха Рустенова добила је младин венац за венчање, приказан у керамици. Вредност тог поклона је око 15.000 динара. Од колеге из Македоније Зорана Заева стигао је традиционални македонски брош, вредан 7.500 динара, док јој је министарка  за иновације из Македоније Милена Харито уручила реплику минијатурног ручног јелека у алпаки, процењеног на 6.500 динара. Члан Председништва БиХ Драган Човић поклонио јој је минијатуру „Катарина Косача – последња босанска краљица”. Укупна вредност 14 поклона које је добила премијерка процењена је на 178.000 динара и сви су остали у државној својини.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић од колеге из Грчке добила је сребрну медаљу, а од председника руске Думе сат у плавој кутији. Први човек Бундестага Маји Гојковић је поклонио керамички тањир, док је од председника Владе покрајине Хесен добила црвену и белу фигуру коња од порцелана.


Од Чепурина роковник

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић већину поклона је задржао. Председник ПКС-а Марко Чадеж поклонио му је вино, ванилице и свеће, поклон вредан 2.000 динара. По виски „yони вокер” добио је од амбасада Катара и Кувајта, од „Кока-Коле” је стигао „yек денијелс”, а из Крушевца вињак. Амбасада Краљевине Мароко поклонила му је црни чај, а руски амбасадор Чепурин роковник. Укупна вредност поклона је 27.500 динара.


Председник Свекинеског конгреса даровао јој је две књиге „Управљање Кином”. Први човек катарског парламента поклонио јој је чакник у стаклу, а црногорски колега урамљену слику два цвета. Председник Свекинеског конгреса српској колегиници даровао је урамљени постер „Валтер”.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић примио је разне поклоне, али ниједан није задржао. Ансамбл „Ратислав Благојевић и Гледанце” поклонио му је ЦД с народном музиком јужне Србије и Врања, а од председника Бундестага Норберта Ламерта добио и сет дискова Берлинске филхаромније. Председник Владе покрајине Хесен даровао му је порцеланске фугуре, а колега из Владе Зоран Ђорђевић даровао је нож за отварање коверте. Капу као део црногорске ношње поклонио му је председник црногорске скупштине Иван Брајовић.

Функционери могу да задрже поклон чија вредност не прелази пет одсто просечне плате у Србији.

Тако је министар и лидер СДПС-а Расим Љајић задржао све поклоне, чија укупна вредност додуше износи око 200 евра. Реч је о кутији с урмама од амбасадора Ирака, ЦД-у с филмском музиком, капи и мајици с логом „Дринске регате”, кошуљи с мотивима Сабора трубача у Гучи и посуди за пиће у облику трубе, две кравате… Из Бруса су на дегустацију стигли воћни џем, слатко и ајвар, вредни 1.300 динара, а ТО Палић је даровала министру флашу вина „живот тече”. Међу поклонима се нашло и паковање мушких чарапа компаније „Бони” из Истанбула, као и футрола за лаптоп „Туркиш ерлајнса”.

Министар одбране Александар Вулин као личну својину задржао је поклоњене кравате, неколико књига, међу којима су и „Руке Че Геваре” и „Стари занати”, зидну икону патријарха јерусалимског, футролу за наочаре, кишобран, чутуру за воду, шоље за чај... Укупна вредност задржаних поклона износи 29.524 динара.


Вучевићу слике и украсни тањир

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић није лане примио много поклона, а углавном је реч о уметничким предметима. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поклонио је слику с мотивима тог града, а Удружење „Змијање” из Каћа уље на платну, слику салаша у зимској ноћи. Делегација кинеског округа Сиченг поклонила је украсни дрвени тањир, а градоначелник Бијељине Мићо Мићић у два наврата уметничку слику. Пет поклона које је добио новосадски градоначелник процењени су на  84.450 и сви су у власништву државе.

Фото: novisad.rs

Каталогу поклона нашао се Вучевић и као дародавац. Наиме, заштитнику грађана Зорану Пашалићу прошле године стигле су на поклон две књиге, од тога једна је била од Вучевића – монографија Новог Сада.


Највреднији дар који је добио актуелни министар одбране је антички мач, позлаћен, на свиленом лежишту и са стакленим поклопцем. То му је уручио министар одбране Грчке, а његова вредност процењује се на 100.000 динара. На толики износ се процењује и парадни бодеж, врхунске израде у сребру, који је Вулин добио од колеге из Уједињених Арапских Емирата. Делегација Пакистана поклонила му је ћилим вредан 45.000 динара, а министар одбране Јужноафричке Републике крзнени тепих ручне израде. Све то остало је у државном власништву.

Неколико поклона, чија вредност укупно није прешла стотинак евра, задржао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Није одолео стакленој посуди најстарије норвешке стакларе, коју му је поклонила амбасадорка Арне Санес, која кошта 2.700 динара, као ни порцеланском тањиру који му је дао председник турске скупштине Исмаил Кахраман. У државној својини остала је акварел, поклон делегације кинеских привредника, вредан 18.000 динара, као и кутија с репликом црногорског перпера од председника Скупштине Црне Горе.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић све поклоне оставио је држави. Тако је, између осталог, добио тамноплави шал од кашмира, од члана Политбироа ЦК КП Кине Џанг Чунсаина, од гостију из Казахстана статуу на постољу – кулу с куглом у златној боји, а од делегације из Пекинга кинески вез на платну.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести