Темерин: Кључеви станова за 20 породица избеглих из БиХ и Хрватске

Око 30 људи, чланова 20 породица које су из Босне и Херцеговине и Хрватске избегли током ратова с почетка деведесетих година прошлог века, у Темерину су добили кључеве новоизграђених станова у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) – Потпројекта 4. РСП се реализује у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције и Општином Темерин, и вреди 18,6 милиона евра, од чега је 16,6 милиона од донатора, а преостала два је обезбедила Република Србија.
dacic temerin
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Локална самоуправа обезбедила је локацију за изградњу тих објеката, изградила комуналну инфраструктуру и урадила партерно уређење у вредности од 85.000 евра. Кључеве новим власницима станова уручио је први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић.

– Након 25 година, 20 српских породица овде у Темерину има прилику да се усели у своје станове и да започне нову етапу живота, корачајући ка спокојнијој будућности – рекао је Дачић. – Тај програм не би био могућ без Европске уније, која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, без Развојне банке Савета Европе, која распоређује и додељује новац за наше сународнике, као ни без САД и других билатералних донатора, те им се стога свима дубоко захваљујем.

Председник општине Ђуро Жига скренуо је пажњу на чињеницу да је у Темерину регистровано око 12.000 избеглица, као и да се велики део њих успешно интегрисао у тој локалној заједници.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

За 7.000 избегличких породица 127 милиона евра

– У оквиру овог, четвртог Потпројекта, предвиђено је да се изграде станови у 13 градова, а у некима од њих, као што су Ариље, Зрењанин, Лозница, Кладово, Неготин и Врњачка Бања, већ су подељни кључеви – рекао је министар Ивица Дачић. – Влада Републике Србије учествује у Регионалном стамбеном програму с укупно 25,3 милиона евра, при чему се највећи део новца улаже у земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице. Такође, у оквиру наведених потпројеката обезбеђене су паре за решавање стамбених потреба за више од седам хиљада избегличких породица. Укупно је бесповратно одобрено 127 милиона евра.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Важно је да подсетимо на то да РСП не представља само стамбено решење већ показује да регионална сарадња може бити успешна када је реч о заједничком интересу – указала је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчин Штамцар. – Од свих пројеката које финансира Европска унија највише радости доносе нам они који се фокусирају на људска права, њихово достојанство и срећу, што су основна начела ЕУ. Снажно смо посвећени заједничком циљу на којем радимо са Србијом – да обезбеди трајна стамбена решења преосталим избеглицама из ратова на просторима бивше Југославије

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

С Матејом Норчин Штамцар сложио се и заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот, истакавши да се успешност и посвећеност надлежних у Србији види у спремности да финансијски допринесу реализацији програма. Такође, сматра он, највећи допринос програма је чињеница да су партнерске земље преузеле заједничку политичку обавезу да затворе поглавље које се односи на расељене у региону, те да одлична сарадња развија истинско партнерство.

Церемонији уручивања кључева присуствовали су и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, комесар за избеглице и миграције РС Владимир Цуцић, координатор за избеглице у амбасади САД Тим Свет, представници других међународних организација, као и сами корисници и њихове комшије.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Коначно нам се остварила животна жеља, решили смо стамбено питање и добили свој кров над главом – поделила је своју срећу Миланка Мацановић, која је са супругом и двогодишњом ћерком 1996. године избегла из босанског места Кључ у Темерин. – Најбоље што нам се десило у Србији је што смо добили станове где ће се наше породице коначно скрасити на своме. Простор је нешто што је богом дато, гледамо у напред подигнуте главе, чека нас сигурно боље од онога што је иза нас.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести