Тодорић : Национализација Агрокора политички пројекат

ЗАГРЕБ : Национализација Агрокора, коју је дизајнирала Влада, политички је пројекат, супротан интересима Републике Хрватске, саопштио је данас бивши власник Агрокора Ивица Тодорић и, у првом јавном оглашавању од избијања афере везане за слом те компаније, најављује правне мере и разоткривање "спреге политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора", која је, тврди, стварни разлог доношења неуставног Лекс Агрокора. 
agrokor tanjug
Фото: Tanjug

"На почетку 2017. године, кад смо Агрокор водили мој манагемент и ја, компанија је имала чврст план за напредак и успјешан раст те исплату вјеровника у складу са законским обвезама. То је била политика Агрокора и свих десетљећа постојања и успјешног пословања", наводи Тодорић у саопштењу. 

Влада Републике Хрватске у то време, наводи, повлачи политичке потезе желећи стећи контролу над Агрокором кроз, очито, унапред припреман план. 

"Циљано ширење дезинформација и негативних гласина кроз изјаве највиших дужносника законодавне и извршне власти тијеком првих мјесеци 2017. године дестабилизирало је Агрокор. Лажима и манипулацијама Влада у заблуду доводи и цјелокупну јавност. Служећи се конструкцијама, те потпуно непримјереним медијским ђеловањем, створен је оквир за придобивање политичких савезника. Умјесто чињеница и истине Агрокор су хтјели приказати као случај Пармалат сугерирајући отуђење огромних сума новаца, но данас, седам мјесеци касније, случаја Пармалат нема", пише Тодорић.

Циљ таквог деловања највиших званичника Владе и Сабора, кроз директан политички интервенционизам, био је доношење неуставног закона Леџ Агрокор и национализација приватне имовине, истакао је он и додао да су он и Управа Агрокора потписали активацију тог закона "под уцјеном, присилом, пријетњама, манипулацијама законским одредбама и невиђеним медијским линчем". 

Тодорић подсећа на развојк компаније и истиче да су његови резултати мерљиви, као и резултати ванредне управе која данас управља, како наводи, отетом компанијом. 

Под том управо, наставља, значајан део Агрокорове имовине је блокиран и изгубљена је контрола над делом операција у суседним земљама. 

"Против Агрокора су покренуте бројне судске тужбе које пријете укупној стабилности и одрживости компаније. Приход је пао за отприлике 20 одсто, а синергије, у које су уложене, а и које вриједе милијарде, се несмиљено уништавају. Изванредна управа добављаче третира неједнако. Агрокор је оптерећен непотребним и нелегалним кредитом, који су за себе дизајнирали стрвинарски фондови, а заложена је и сва кључна стратешка имовина, и то трусту Мадисон Пацифиц лтд са сједиштем у Хонг Конгу", наводи се у саопштењу.

Ако се овакво стање настави сви ће повериоци, осим Рамљакових повлаштених фондова, њему блиских добављача, партнера, саветника и сурадника изгубити огромне вредности. 

"У тренутку када је Агрокор нападнут најпрљавијом политичком и медијском кампањом у повијести наше земље, Влада Републике Хрватске није, као што то чине владе свих свјетских држава, од САД-а до Њемачке, није подржала своје кључне индустрије и највећег подузетника. Дапаче, Влада је била кључни судионик те кампање и проводитељ протууставне и незаконите национализације, која ће, увјеравам вас (показат ће вријеме), по посљедицама за хрватско господарство и индустрију бити равна велеиздаји", каже Тодорић. 

"Агрокорове милијарде доиста су изгубљене. Но не мојом , нити кривњом мојих сурадника, него владиним активностима уочи и након доношења Леџ Агрокора. О томе ћу ускоро јавно говорити", каже Тодорић и додаје да је "национализација Агрокора коју је дизајнирала Влада политички пројект који је у потпуној супротности с интересима Републике Хрватске". 

"Стога ћу у наредном времену, а у циљу заштите вриједности улагања у Агрокор, радних мјеста и господарстава држава у којима послујемо те свих наших дионика, покренути све правне радње које су ми а располагању, како у Хрватској, тако и пред међународним тијелима. Притом ћу јавним иступима и објавом релевантних докумената у потпуности разоткрити спрегу политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора, а која је стварни разлог доношења неуставног Леџ Агрокора"м закјључује Тодорић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести