Трифуновић: Извињавам се Јеврејској општини, ако је звучало претерано

БЕОГРАД: Председник ПСГ Сергеј Трифуновић одговорио је  данас отвореним писмом на реаговање Јеврејске Општине Београд, истичући да се извињава, ако су његови ставови из говора у Горњем Милановцу "зазвучали претерано".
sergej trifunovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Трифуновић, истовремено, пребацује Јеврејској општини што није реаговала "у неким случајевима фашистичких испада у Србији".
У спорном говору у Горњем Милановцу, у настојању да "спојим лево и десно у својој нужности", употребио сам "сасвим сигурно и прејако поређење, рекавши да ми је свеједно да ли неко држи на зиду слику Броза или Љотића", навео је Трифуновић у опширном одговору.

Могао сам рећи Драже, он се баш и није убио од акцијања за време рата, те није много ни згрешио, али, ја сам рекао Љотић. А, он јесте фашиста, без даљњег, то уопште није спорно", написао је он.
"Ако је то зазвучало претерано, ја се свима извињавам. Пре свега самом себи, јер то се коси са оним у шта ја верујем", каже Трифуновић, који наводи да је у НДХ страдало 36 чланова његове породице и да је антифашиста.

Он, поред осталог, напомиње и да се "не сећа" да је Јеврејска Општина Београд реаговала у неким случајевима фашистичких испада у Србији.
Јеврејска општина Београд поручила је у понедељак Трифуновићу да је опасан преседан "нормализација" нациста и њихових сарадника, а још опаснија уравниловка коју покушава, то "гнусно стављање у исти кош оних који су се борили против фашизма и оних који су помагали окупатору у прављењу Србије Јуденфреи државом.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести