Тројица припадника ОВК чекају нове позиве Специјалног Суда 

ПРИШТИНА: Тројица бивших припадника тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), који су једном већ саслушани у оквиру Тужилштва Специјалног суда у Хагу, иако им је најављен и други позив, до сада га нису добили, пише приштински Зери. 
ovk Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о Соколу Добруни, бившем шефу војног суда ОВК, Сабајадину Цени, бившем команданту те паравојне формације и Фламиру Хотију, бившем припаднику.

Специјални суд формиран је ради утврђивања и кажњавања ратних злочина које су починили Албанци над Србима и припадницима других мањина, као и лојалним Албанцима, током последњих сукоба на КиМ.

Суд је формиран у лето 2015., са седиштем у Хагу и до данас није подигнута ниједна оптужница.

Добруна је у Хагу саслушан децембра прошле године и од тада није добио нови позив, иако су му, како каже, рекли да ће га поново контактирати.

"Нисам имао никаквог контакта са Специјализованим тужилаштвом, упркос томе што ми је речено да ће ме након тог разговора позвати поново, с тим да време није било одређено", рекао је Добруна за Зери.

Добруна каже да још увек не зна тачно да ли се он третира као сумњичени или сведок, иако је два данас узаступно саслушаван у Приштини.

"Не прихватам Хашки трибунал, али поштујем вољу Скупштине Косова и зато сам се одазвао позиву. Када сам га потписао, писало је да сам ''осумњичени сведок'' и овај термин за мене је недоступан јер сам или осумњичени или сведок ", рекао је Добруна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести