Тужилаштво тражи продужење привора за Харадинаја и Гуцатија

ХАГ: Специјализовано тужилаштво Косова затражило је данас од суда да продужи притвор председнику и потпредседнику Удружења ратних ветерана тзв. ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, јер нису престали разлози за притвор, већ су се чак повећали ризици од њиховог бекства и даљег ометања поступака.
specijalni sud za kosovo, europol
Фото: Europol

Од последње одлуке судије за претходни поступак када је утврдио да постоји низ разлога за њихов боравак у притвору, потврђена је оптужница против њих која их у шест тачака терети за кривична дела против правосуђа и јавног реда, којом су проширене оптужбе из првобитног налога за њихово хапшење и притварање, навело је тужилаштво у поднеску који је објављен данас.

Тужилаштво је додало да су се због тога повећали ризици да ће уколико буду пуштени на слободу - побећи, да ће даље опструисати поступке и вршити друга кривична дела.

"Ови повећани ризици посебно се огледају у чињеници да су обојица оптужених обећали да ће наставити ширење поверљивих и нејавних информација тужилаштва ради ометања његовог рад, а и рада суда. Због тога овим ризицима може ефикасно да се управља само из притворских објеката", навело је тужилаштво.

Такође, сматра да ће се ризици и даље увећавати како поступак против њих пред Специјализованим већима у Хагу буде одмицао.

Харадинај и Гуцати данас су се у одвојеним терминима појавили први пут пред судијом након потврђивања оптужнице против њих којом се терете да су изношењем у јавности тајних података тужилаштва о идентитету сведока, угрозили поступке који се воде против припадника ОВК.

Гуцати је том приликом негирао кривицу, док ће се Харадинај изјаснити на следећој статусној конференцији заказаној за 7. јануар.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Они се потврђеном оптужницом терете да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу, као и изјавана на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

Конкретно, оптужени су за ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести