У Бачкој Тополи се гради хотел, стадион, уређује језеро...

Председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић каже за “Дневник” да буџет Бачке Тополе за ову годину износи око милијарду и по динара, од чега је велики део инвестициони, а за ову годину им је најважније опремање индустријске зоне.
backa topola, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Бачка Топола има три индустријске зоне, стара је попуњена, у другој су до сада продате четири парцеле, а у трећој су у току радови опремања. Ове године Бачка Топола је од Покрајине добила средства за опремање индустријске зоне у износу од 50 милиона динара

- Прошле године смо за инфраструктурно опремање индустријске зоне потрошили 50 милиона динара, што новцима из буџета, али и новцима по конкурсима Покрајине и Републике, а ове године планирамо да уложимо још 70 милиона динара- каже Срдић. Он додаје да су прошле године поставили водовод и канализацију у зону, док су ове године у плану радови на саобраћајници.

У току прошле године потписана су три уговора са инвеститорима, а у питању су домаће компаније- млекара, прерада меса и израда електронских компоненти.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић
Трудимо се да завршимо инфраструктурне радове, отворимо нова радна места и направимо боље услове за живот, како бисмо спречили одлазак младих, те су и улагања у просвету велика (Саша Срдић, председник Скупштине општине)

- Ове године је продата још једна парцела и потписан уговор са мађарском компанијом “Ките” - каже Срдић и додаје да имају већу помоћ од Покрајине, него ИПА фондова, иако већ годинама уназад имају сарадњу са Мађарском. Ипак, значајно више новца добијају од Покрајине, али и Републике.

Осим опремања индустријске зоне и реновирања хотела у центру града, капитална инвестиција Бачке Тополе је и изградња базена.

- Спортско-рекреативни центар “Венус” био је у јако лошем стању. Прошле године смо напокон успели да га срушимо и ове године на његовом месту почињемо изградњу затвореног базена. Тренутно су у току радови на бушењу бунара за термалну и свежу воду, а  на лето почиње и изградња базена- каже председник Скупштине општине Бачка Топола и додаје да на лето почиње и изградња фудбалског стадиона, који се налази иза базена, поред градског парка.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Стадион чека на реновирање већ неколико година, јер су се трибине урушиле, али осим градског стадиона гради се и фудбалска академија “Пушкаш” на којој ће се играти међународне утакмице нижег ранга. Буџетски новац је такође намењен уређењу језера и Срдић напомиње да је поносан јер је он као члан Градског већа за заштиту животне средине први покренуо причу прошле године о уређењу језера, што је и реализовано.


Емирати, Словенци, Французи...

На територији општине Бачка Топола, у три индустријске зоне, послују и домаће и стране компаније, а према речима председника Скупштине општине Саше Срдића најбоље раде “Југо елит агро” доо из Уједињених Арапских Емирата, компанија која је купила и Зобнатицу и која има велике засаде боровница на више од сто хектара, затим француска компанија “Лор” која производи делове за аутомобилску индустрију, словеначка компанија “Перутнина Птуј”, пољопривредно добро “Криваја” у којој је отворена прва дигитална фарма у Србији, чему је присуствовала и премијерка Ана Брнабић пре неколико недеља...

- Смањена је незапосленост, отварају се индустрије, па и нова радна места, а доста радника је запослено и у слободној зони у Суботици - истиче Срдић и додаје да два пуна аутобуса радника саобраћају свакодневно до слободне зоне.


- Бачкотополско језеро је заштићено природно подручје бачкотополске долине и по мени је јако битно да сачувамо то језеро које је једно од најчистијих и најлепших језера на територији Војводине и биће уложено неколико милиона динара из буџета и ове године- истиче Саша Срдић и додаје да се са лепим временом креће у реализацију свих пројеката за које су определили новац из буџета.

Међу њима је и водовод, канализација, санација путева, а у Бачкој Тополи је остало да се замени још 30 одсто старих водоводних цеви, новим.

Имају Здружену школу- стручну службу основних школа, што је јединствено у Србији. Та институција покрива девет основних школа и једну музичку

- У месним заједницама је ситуација од случаја до случаја, негде смо успели да заменимо комплетну водоводну мрежу, док су у другима још остали неки делови, али радимо на томе да свуда приведемо крају тај посао око замене водовода - истиче Срдић. Пођеднако се улаже у све месне заједнице, јер оне имају своје финансијске планове на почетку године, а новац им стиже од самодоприноса, те сами одлучују на шта ће га потрошити, а локална самоуправа је ту само да их подржи.

- Ми им дајемо логистику у смислу расписивања јавних набавки и слично, али они одлучују у шта ће да улажу новац у свом селу и шта им је неопходно - каже Саша Срдић.

Бачка Топола има и велики број пољопривредних добара, као што су “Бачка Топола”, “Орахово”, “Криваја”, “Дожа Ђерђ”, “Зобнатица”, ПИК “Моравица” и много малих пољопривредних произвођача, те се доста се улаже у пољопривреду, и то је једна од главних делатности ове општине.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Бачка Топола ради и на развоју туризма и промовише осим Зобнатице и четири језера која се налазе на њиховој територији, али и цркве, замкове...

- Трудимо се да завршимо инфраструктурне радове, отворимо нова радна места и направимо боље услове за живот, како бисмо спречили одлазак младих, те су и улагања у просвету велика- каже Срдић и напомиње да је прошле године уложено више од 30 милиона динара у опремање и сређивање Основне школе “Никола Тесла”. Радови су обухватили енергетску ефикасност, замену столарије, тоалета, крова, а ове године локална самоуправа планира у сарадњи са Канцеларијом за инвестиције Владе РС да реновира и Основну школу “Чаки Лајош”, те Гимназију “Доситеј Обрадовић”.

- Надамо се да ћемо добити средства и за Центар за социјални рад у Бачкој Тополи, као и Дом у Старој Моравици - каже Срдић.

Прошле године су новцима од Покрајинског секретеријата за омладину и спорт реновирана два спортска терена у двориштима основних школа “Никола Тесла” и “Чаки Лајош” и ове године је локална самоуправа поново аплицирала  за спортске терене у месним заједницама у Његошеву и Карађорђеву.


Коначно ново рухо

Реновира се хотел у центру Бачке Тополе након расписане јавне набавке. Хотел је дуги низ година био у стечају, након чега се Општина одлучила да купи објекат. Председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић каже да са обновом крећу првенствено од екстеријера.

- Из буџета смо издвојили новац за пројектно-техничку документацију реновирања, односно скидање горња два спрата и стављање косог крова. Проблем је што темељи не могу да издрже два горња спрата, и ако се они не уклоне, само ће доћи до даљег урушавања - истиче Срдић и додаје да је локална самоуправа задовољна што ће хотел који је ружио центар града, коначно добити ново рухо.


- Уложено је и у Предшколску установу “Бамби”, те је замењена столарија и постављени соларни панели, опремљена и кухиња и то је оно што ми можемо да урадимо као локална самоправа како би млади остали на овом простору - подсећа Срдић и додаје да је отворена и Канцеларија за младе.

Срдић каже да, иако је популациона политика један од приоритета Владе РС ове године, они су већ прошле године кренули са пројектима, те су једни од ретких који имају ванболничко породилиште, праћење раног развоја деце, у који су укључени логопеди, дефектолози, али и Здружену школу - стручну службу основних школа, што је јединствено у Србији.

- То постоји само у пар места у Србији, али код нас је јединствен систем функционисања, јер је то институција која покрива девет основних школа и једну музичку, где су обухваћени административни радови, односно запослени економисти, правници, директор и само један административни радник, односно секретарица, чиме су умногоме смањени трошкови, а наш систем рада похвалио је и министар Младен Шарчевић- каже Срдић и напомиње да та служба јако лепо функционише.

Маша Стакић

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести