У Бечу помен жртвама НАТО агресије на бившу Југославију

БЕЧ: Српско-аустријски покрет солидарности организовао је вечерас помен за жртве НАТО агресије на бившу СРЈ са поруком „не смемо никада заборавити“.
bec
Фото: Танјуг (видео)

Поводом 22. годишњице НАТО агресије Српско-аустријски покрет позвао је на окупљање на тргу Штефансплац у строгом центру Беча, на којем су противници НАТО агресије 1999. демонстрирали 78 дана.

Помен жртвама НАТО агресије одржаван је сваке године окупљањем на Штефансплацу, изузев 2020. када је због пандемије корона вируса морао да буде одржан „виртуелно“.

Ове године је одлучено са помен одржи поново на тргу у самом срцу Беча, уз поштовање актуелних епидемиолошких мера, као што су дистанца и ФФП2 маске, али и уз знатно мањи број присутних.

Помен је, као и ранијих година почео сиреном за узбуну која се у Србији оглашавала 78 дана у марту и априлу 1999, а настављен је минутом ћутања за жртве агресије.

Председник Српско-аустријског покрета солидарности Лазар Билановић подсетио је да је Србија, односно тадашња СРЈ, нападнута од стране 19 најмоћнијих земаља на планети, како је казао: "од империје која је после Адолфа Хитлера зацртала себи да ће владати светом".

"Овај дан се никада не сме заборавити“; поручио је он.

Давид Штокингер из мировног покрета „Солидаритетсверкштат“ указао је да ове године помену због пандемије присуствује мањи број људи, али да је важно да се одржава.

Он је подсетио на тешке последице НАТО агресије, како у људским жртвама, тако и еколошке, кроз осиромашени уранијом.

„У име жртава морамо све да радимо да такве агресије спречимо у будућности“, поручио је.

Штокингер је присутнима прочитао и песму о Милици Ракић, трогодишњој жртви агресије.

Вилхелм Лангталер, који је од првог дана био уз Србе против НАТО агресије, казао је да је од великог значаја стално подсећање на овај злочин НАТО, а који су, каже, подржали ЕУ, па чак и Аустрија, која би по Уставу требало да буде неутрална.

Због тога је оценио да је "неутралност" тог дана била "демонтирана".

"Желимо да подсетимо шта се догодило тада, односно да подсетимо на крах мирног света. Ми смо за миран свет, против смо агресивног начина владања НАТО и ЕУ. Ми желимо повратак неутралности и миру са државама Западног Балкана, али и Русијом. Мир са Русијом је велика поука Другог светског рата“, нагласио је он.

Душан Миљевић, један од Срба у Бечу, који је од почетка присуствовао протестима и касније помену, рекао је да је важно сећати се жртава како се овакав злочин не би више поновио.

"Културна сећања на жртве је веома важна. Историја је показала да се, кад год смо заборавили на своје жртве, злочин понављао. Тако је било и са Србима у Хрватској", нагласио је он.

Протест је протекао мирно, а само је мањи "инцидент" изазвала полиција, која је запленила један транспарент на којем су били знак НАТО и Хитлерова свастика.

Оценили су, наиме, да се ради о кршењу закона о забрани симбола, који предвиђа забрану величања Трећег рајха.

Ни покушаји да се објасни како се не ради о величању нацизма, већ поређењу НАТО са Хитлеровом Немачком нису уродили плодом и чувари реда су најавили подношење пријаве против организатора скупа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести