У Бриселу још усаглашавају нову методологију за Србију

БРИСЕЛ: Европска комсија и даље ради на усаглашавању плана примене нове методологије на приступни процес Србије, речено је данас Танјугу у Бриселу.
eu
Фото: Pixabay, ilustracija

Иако је најављивано да би начин примене нове методологије на наставак приступног процеса Србије требало да буде познат до краја фебруара, у ЕК још раде на усаглашавњу детаља са земљама чланицама.

У бриселским дипломатским изворима за Танјуг објашњавају да је пре представљања самог плана Савету ЕУ, неопходно постићи избалансиран договор у консултацији са земљам чланицама, како би се избегло да план буде блокиран у даљем процесу.

Када је Србија у питању, специфично је то што се нова методологија мора ускладити са већ постојећим преговарачким оквиром, на чијим основама Србија отвара поглавља и преговара о чланству у ЕУ од 2014. године.

У Европској комисији наводе да нова методологија треба да унесе нови динамизам, већу ефикасност и убрзање процеса приступња Србије ЕУ.

Највиши званичници Србије, након консулатција са представницма ЕУ, навели су да у 2021. години очекују ”велике измене” и отварање ”више поглавља него у претходних пар година заједно”.

Нова методлогија, усвојена почетком 2020. године, предвиђа тематску поделу досадашњих више од 30 поглавља на шест кластера који обједињују теме - владавине права, тржишта, економије, зелене агедне и повезивања, пољопривреде и ресурса и спољних односа.

Србија, која је до сада отворила 18 од 35 преговарчких поглавља, испунила је услове за отварање првог кластера, а отварање нових кластера најављено је за јун и децембар.

Према информацијама Танјуга, у Европској комисији инсистрирају на отврању трећег и четвртог кластера који се односи на економске реформе односно енергетику, очување животне средине и борбу против климатских промена.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести