У Црној Гори ће се ипак изјашњавати о националности, вери и језику

ПОДГОРИЦА: Законодавни одбор Скупштине Црне Горе изјаснио се данас да је правно неприхватљив  предлог да се у Закону о попису становништва изоставе ствари који се односе на изјашњавање о националности, верској припадности и језику.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Амандман о изостављању ових питања поднеле су Социјалдемократе (СД).

Посланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да раније нико није тражио да се те ставке бришу из пописног листа.

"Те ставке су битне због остваривања права грађана. Не бих реаговао да се не ствара атмосфера неке катаклизме. Као да ће да падне нека атомска бомба, а не да се узму статистички подаци. Не знам зашто би се стварала таква атмосфера ако би грађани желе да своје национално и верско осећање определи у складу са тим како он сматра да треба", навео је Мартиновић.

Он је казао да је председник ДПС-а Мило Ђукановић директан кривац што је таква атмосфера била пред неке раније пописе.

"Мислим да је дошло време да нико од лидера политичких партија, посланика или министара не утиче и врши притиске како ће грађани да се осећају. Те се поделе, изгледа, желе продубљивати и даље", рекао је Мартиновић.

Посланик СД-а Борис Мугоша је казао да попис није једина ствар кроз коју се грађани могу национално афирмисати.

"То је поента мог амандмана. Питања о националној припадности, језику и вери су питања која ће нас оптерећивати, хтели то ми или не. Биће и мешања трећих држава, као што је било на претходном попису. А много нам је важније оних 87 подаката, на основу којих креирамо јавне политке", истакао је Мугоша.

Посланик Демократа Момо Копривица је казао да је овај амандман у супротности са правним системом и да би довео до конфузије и проблема у примени права.

Одбор је, такође, није усвојио амандман СД да се у Закону одреди датум када се одржава попис, да влада не одлучује када ће бити попис, пренео је портал РТЦГ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести