У Косовској Митровици јутрос мирно

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У Косовској Митровици, након јучерашње акције хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, који је дошао да у том граду са представницима власти на северу покрајине разговара у оквиру унутрашњег дијалога, ноћ је протекла без инцидената.
Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/video, ilustracija
Фото: Tanjug

Грађани се враћају уобичајеном животу и обавезама, јављају извештачи Танјуга.Ноћ је прошла без инцидената, а близу главног моста преко Ибра су оклопне јединице Специјалне полиције.

Међу грађанима јуче је владало велико узнемирење због акције специјалних јединица косовске полиције РОСУ, али се забринутост делимично слегла након обраћања председника Србије Александра Вучића после седнице Националног савета безбедности.У северном делу Митровице нема појачаног присуства полиције и живот се вратио у „нормалу".

У месту Рударе, на магистралном путу Звечан-Митровица, грађани су јуче, одмах после хапшења Ђурића блокирали пут.Они су препречили пут камионима на месту где су пре шест година на сличан начин блокирали саобраћај.Читаву ноћ грађани су провели на барикади и најављују да ту намеравају да остану до даљњег.

Јучерашњи догађаји су, ипак, код великог броја Срба у том подељеном граду на Ибру оставили неверицу и неспокој, након шока који је наступио не само због хапшења Ђурића, већ пре свега због начина на који је то урађено, са великим бројем наоружаних припадника полиције, који су носили маске, уз шок бомбе.

Како ће се даље догађаји развијати на Косову и Метохији зависиће и од одлуке Српске листе да ли ће остати или напустити владу косовског премијера Рамуша Харадинаја.Харадинај је, иначе, једини представник привремених косовских институција који се није огласио поводом јучерашњих догађаја.

“Мислим да сви релевантни фактори треба да се укључе да се тензије смире и да се овако нешто више никада не догоди”, казала је директорка администрације у општини Северна Митровица Адриана Хоџић.Хоџићева сматра да су Специјалне јединице РОСУ употребиле прекомерну силу а да за то није није било потребе.

“То дефинитивно није позитивна порука. То није смело да се догоди и ја се надам да ће неко одговарати за све оно што се јуче десило", рекла је Хоџићева за КиМ радио.Након убиства Оливера Ивановића ово је био један од најтежих дана за грађане северног дела Косовске Митровице, сматра Ксенија Божовић заменица председника Грађанске иницијативе СДП.

Она је за КИМ радио критиковала представнике међународне заједнице што су били “благи у критикама” поводом јучерашњег догађаја у којима је полиција употребила оружје, сузавац и шок бомбе на голоруки народ.Божовићева сматра да је хапшење Марка Ђурића и његово привођење до станице полиције у Приштини било срачунато понижавајуће, не само за њега као државног чиновника, већ и за читав српски народ на Косову.

“Види се да је било исценирано, јер аутомобил у којем је довезен Марко Ђурић могао је да приђе близу Суда, није било потребе да га онако водају кроз улице Приштине".Дешавању у Митровици би могли да доведу до отежавања дијалога који се води у Бриселу, сматра Неџмедин Спахиу, новинар и аналитичар из Јужне Митровице.

У јучерашњој акцији косовских специјалаца током разбијања скупа о унутрашњем дијалогу о Косову који је почео у Косовској Митровици повређено је преко тридесет људи.Међу њима и званичници у влади Косова и Влади Србије, Ненад Рикало и Жељко Јовић. Претучен је и сниматељ РТС Владимир Милић, а уништена је и телевизијска опрема неколико медија који су пратили јучерашња дешавања у Митровици.

Такав поступак полиције према медијима критиковали су представници српских удружења новинара, док су реакције албанских колега изостале, пренео је КиМ радио.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести