Јунак Ђурић послао "лајк" из возила терориста у Приштини

Европска фото агенција, ЕПА, објавила је фотографију на којој се види директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић како из блиндираног возила косовске терористичке полиције у Приштини показује "палац горе".
Lajk Djurica/EPA/VALDRIN XHEMAJ
Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Агенција је уз фотографију руке која показује "лајк" навела да се ради о руци Марка Ђурића. 

Ђурић је данас ухапшен у Косовској Митровици, а затим спроведен у Приштину, где је након давања изјаве преко административног прелаза Мердара одведен у Србију. 

У Београду ће бити на лекарским прегледима да би се установило о каквим се телесним повредама ради, које су му нанешене током хапшења.

Погледајте, терористи приводе Марка:

Претучен и сниматељ РТС-а: Ударали ме, одвукли, шутирали

БЕОГРАД: Специјалци косовске полиције током акције у Косовској Митровици напали су и једног сниматеља Радио-телевизије Србије.

Сниматељ РТС-а је на почетку акције испред Митровачког двора био између људи који су се окупили на улазу у зграду и припадника косовске полиције.

"Први бибер спреј полицајац је попрскао мени у лице", истакао је сниматељ Владимир Милић.

Како је рекао, тада су почеле да падају шок-бомбе и када се маса разишла, полицајци су ушли у зграду а он је кренуо за њима. 

"Почео сам да снимам шта се дешава. У углу је био Марко Ђурић. Група полицајаца је са оружјем кренула ка њему и ја сам пошао за њима", навео је Милић за РТС. 

Додаје да се један од полицајаца окренуо и да је, када га је угледао, почео да руши стативе и камере. 

"Осетио сам ударац и после тога ми је неко избио камеру из руку. Ја сам био доле. Пар пута су ме ударили, не знам чиме. Док сам био на земљи, буквално ме је човек одвукао са стране и неко је шутнуо камеру", описао је Милић. 

Њему је указана помоћ у санитетском возилу где су му испране очи од сузавца, а додао је да ће касније вероватно отићи до болнице. 

Грађани огорчени догађајима, порука Вучића смирује тензије

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Грађани северног дела Косовске Митровице огорчени су и озлојеђени због хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и кажу да је инцидент, у којем су данас учествовале јединице специјалне косовске полиције, за Србе у јужној покрајини један од најтежих дана у последњих деценију и по. 

Мештанин северног дела Косовске Митровице Ненад Поповић сматра да је последњи тренутак да се стане на пут инцидентима који се, каже, годинама понављају. 

"Овако се више не може издржати. Нападнути смо са свих страна, и од Европске уније и од Албанаца. Последњи тренутак је да се стане на пут овоме, или да нас све побију или да нас пусте да живимо на миру'', рекао је Поповић Танјугу. 

Студент Александар Арсенијевић каже да се никада није осећао посрамљеније као Србин. 

Он је хапшење Ђурића оценио преседаном у међународној политици, наводећи да је директор Канцеларије за КиМ приведен као ''окорели бандит". 

Арсенијевић је вечерашње обраћање председника Србије Александра Вучића оценио позитивним јер, каже, треба смирити тензије. 

''Данас нису презали да мучки нападну и девојке, међу повређенима је било студената, један колега астматичар је тешко поднео напад'', навео је Арсенијевић за Танјуг. 

Селаковић: Ђурић ухапшен да би се понизила Србија

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Генерални секретар у кабинету председника Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас да је Марко Ђурић ухапшен како би се понизио он и Србија. 

"Током разговора у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ у просторију су упала униформисана лица са дугим цевима, бацила шок-бомбу, пришла нам и одмах оборила Марка Ђурића. Ја сам био тик уз Марка, али њима је најважнији циљ био да ухапсе њега", рекао је Селаковић за РТС.

Како је рекао, Ђурић није ухапшен због кршења договора, јер би у том случају ухапсили и њега.

"Марко је намерно, могу рећи, отет и то да би се понизио он, Србија и омео преговарачки процес", рекао је Селаковић за РТС и додао да су униформисана лица ударала и газила све пред собом.

Селаковић је оценио и да су људи узнемирени.

"Ово је скандолазно, шутирали су људе, газили по глави то је терорисање мирних грађана", рекао је он.

Селаковић је истакао и да Албанци нису успели у својој намери, јер су Срби на КиМ остали хладне главе. 

"Јасно смо схватили, примили смо к знању шта су хтели да ураде, али нису успели, нити ће успети, јер Срби на КиМ су хладне главе и уз себе имају државу Србију", рекао је Селаковић.

Говорећи о директору Канцеларије за Ким Марку Ђурићу, Селаковић је рекао да "они који су отели и ухапсили Марка" њега заправо не познају, јер би, у супротном, знали да га данашњи инцидент неће поколебати у раду, већ ће томе приступити још ревносније.

"Знам Марка малтене од првог разреда основне школе. Ови који су ово радили не знају какав је он карактер. Нису му ни за мали прст, и неће ништа успети да промени његов смер, јер ће он још посвећеније да ради свој посао", рекао је Селаковић и истовремено позвао грађане на северу Косова да буду мирни и уздржани, јер се, поновио је, "важне одлуке доносе хладне главе".

Чепурин: Груба провокација Приштине

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин оценио је вечерас да оно што се данас догодило на Косову и Метохији представља грубу провокацију Приштине. 

"Огорчени смо грубом провокацијом Приштине. Потпуно смо солидарни са Марком Ђурићем и Србијом", написао је Чепурин на свом Твитеру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести