У КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА ДРЖАВА УЛОЖИЛА 550 МИЛИОНА ЕВРА Министарка Вујовић: У току је конкурс за замену котлова у јавним установама, издвојено 120 милиона динара

Само Министарство заштите животне средине уложило је 600 милиона динара за замену котлова у јавним установама. Преко 3.000 грађана је добило субвенцију преко Министарства за замену котлова у својим домаћинствима, рекла је министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић у емисији "Ново јутро", на Пинк телевизији.
Ирена Вујовић
Фото: Printscreen Pink televizija

Она је навела да се интензивно ради на недостајућој канализационој мрежи, а да су тренутно актуелни пројекти у Нишу, Рашкој на Копаонику, Горњем Милановцу и Бољевцу.

-То је око 100 километара канализационе мреже. До краја године започећемо још 160 километара у многим градовима, морамо да достигнемо тај европски стандард, а то је предуслов за изградњу постројења за отпадне воде. У Лиму је проблем и суседних држава, али и мини депонија када се сав отпад слије у реку. С тога је важно да дижемо свест и да причамо о томе. Поставили смо ланчанице и из године у годину је све мањи проблем у Лиму. Имамо нажалост више депонија, дивље депоније праве грађани и те старе депоније које су градови користили у последњих 50 година. То је сложен процес, не можете затворити старе ако не постоји регионални центар где ћете односити отпад. Изузетно је важно да напомене да смо уложили велики напор, мој тим, влада и ја, да кренемо у изградњу регионалних центара. Кренули смо са изградњом регионалног центра у Убу, у селу Каленић, који ће обухватити 500.000 људи. Треба нам још много средстава, то су обимни радови. Пре свега, градимо тело депоније, постројења за рециклажу и скоро у свакој општини радимо трансфер страницу, претоварну страницу. То су изузетно сложене ствари. Креће се и са Пиротом, Сомбором, Сремској Митровицом. 

Фото: Printscreen Pink televizija

Квалитет ваздуха је један од приоритета Владе Републике Србије, неколико министарстава се бави тиме, а 550 милиона евра уложено је у последњих неколико година, навела је министарка.

-Само Министарство заштите животне средине уложило је 600 милиона динара за замену котлова у јавним установама. Преко 3.000 грађана је добило субвенцију преко Министарства за замену котлова у својим домаћинствима. Конкурс за замену котлова у јавним установама је у току, додатна средства смо обезбедили. Још 120 милиона динара до 28. септембра. Пошумљавање је једна од важних мера, затим субвенције на електрична возила. Оно што је важно такође, пројекат "Не палимо стрњику". Уколико успемо да подигнемо свест, уколико грађани утичу једни на друге, онда смо успели у томе- тврди Вујовић.

 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести