У Митровици данас свечано отварање новог подвожњака

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Подвожњак, као највећа инвестиција ове године у Сремској Митровици, пуштен је у рад, а челници града кажу да је у току издавање употребне дозволе да би подвожњак данас био и званично отворен.
sremska mitrovica, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Сремска Митровица, фото: Дневник/Јелена Ивановић

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже за „Дневник” да су радови завршени, осим још малих корекција – сређивање бехатона и зеленила на другом кружном току, који се наставља на сам подвожњак, а води у правцу Лежимира и Новог Сада.

– Постављена је расвета, као и зеленило, радови су готови, а свечано отварање је следеће недеље, када са званичницима утврдимо тачан датум доласка – каже Санадер.

Следећа велика инвестиција у том граду такође се приводи крају, а у питању је школа у Мачванској Митровици, која је у другој фази радова.

– У три хиљаде квадрата нове школе уложено је око милион евра и радови би требало да буду готови до краја марта, а ђаци већ у септембру да се пребаце из старе школе у нову – наводи Санадер.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

План је да се након тога стара школа сруши и на њеном месту направи фискултурна сала и кабинети за наставнике.

Недавно је урађена и комасација земљишта у атару Раденковића.

– Кад се тако каже, звучи неатрактивно, али је то велики и озбиљан посао у пољопривреди, који чека целу Војводину. Вредност тих радова је 170 милиона динара и то смо такође привели крају – истиче Санадер.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Комасација је финансирана из буџета Града и Покрајинског секретеријата за пољопривреду, а ти радови ће омогућити нову каналску мрежу, атарске путеве, правилне парцеле, те ће моћи да се крене у озбиљну повртарску производњу, како је и замишљено, јер је тај крај познат по повртарству.

Покрајина је помогла ове године Митровицу са 140 милиона динара, а Република пројектима на које су конкурисали са 120 милиона

Градоначелник додаје да је ове године завршен и пут у Лаћарку, а у плану је реконструкција Улице Вука Караџића, коју финансира Управа за капитална улагања АП Војводине.

– То нам је централна улица, којом завршавамо пројекат пешачке зоне и повезивање Царске палате и Житног трга, простора где се одржавају многе манифестације и он је тренутно у реконструкцији јер се прави амфитеатар на отвореном, а радови, које финансира Министарство културе, биће готови на пролеће – каже Санадер. – Министарство је за Житни трг издвојило 24 милиона динара, а Град Сремска Митровица три милиона да би Митровчани имали трг за понос.

Фото: Сремска Митовица/илустрација Фото:Дневник/Јелена Ивановић

Планови за идућу годину односе се на образовне установе.

– Имамо у плану реконструкцију ОШ „Јован Поповић”, која сваке године упише по 800 ђака, а та школа је прављена као привремена, и њен део је од азбеста. Зато планирамо да је срушимо и направимо нову школу. Тренутно радимо на идејном пројекту, а идуће године ћемо да конкуришемо код покрајинских или републичких органа да бисмо обезбедили новац – напомиње Санадер.


Прослава Нове године у Митровици

Свечаност пред Нову годину почиње отварањем клизалишта и организовање Магичног трга.

– Ми не организујемо никакве скупе концерте, углавном су то аматерски бендови који добију своју прилику да на Градском тргу покажу шта знају. Не трошимо новац на концерте, иако је Жељко Јоксимовић певао за Дан града 8. новембра, али концерт је спонзорисала приватна фирма која је грађанима поклонила тај наступ за градску славу – истиче Санадер, и додаје да ће клизалиште радити два месеца, цео зимски распуст, као и Магични трг с манифестацијама на отвореном.


Град је конкурисао и код Министарства привреде за Соларски трг код пијаце у самом центру.

– Планирамо да то буде нов и модеран трг, али да се сећамо и традиције јер се на том тргу трговина обављала од давнина, а његовим сређивањем поправићемо и инфраструктуру у центру града – истиче Санадер.

О томе да ствари у Митровици иду набоље говори и податак да је незапосленост у том граду мања од републичког просека, односно износи девет одсто.

– Влада Републике Србије покушава све веће компаније да шаље на југ Србије да би развила и тај део земље, тако да не планирамо долазак већих компанија у скорије време, већ да развијамо индустрију коју имамо, и тренутно нам је веома интересантна прерада пољопривредних производа, било да је у питању прерада пшенице, кукуруза или воћа – истиче Санадер.

У Сремску Митровицу планира да дође инвеститор који ће 96 хектара ставити под засаде јабука на основу Закона о пољопривредном земљишту и намера је да производи чипс од јабука.

– Очекујемо да крену засади воћа по Фрушкој гори и већ у наредној години озбиљну производњу – каже Санадер.

Фото: Сремска Митровица, фото: Дневник/Јелена Ивановић

Велики планови за идућу годину подразумевају и развој туризма, а томе у прилог иде и чињеница да је градоначелник Сремске Митровице пре нас имао састанак с европском комисијом која треба да изабере Топ-пет дестинација у Европи.

– Сремска Митровица је ушла у ужи избор, пре свега због нашег Сирмијума и пројекта „Архест”, који је приказао какав је Сирмијум некад био због истраживања наших археолога који су пренели све кроз 3Д анимацију, што би требало да привуче још више туриста – напомиње Санадер.

С тим у вези, отвара се још један локалитет, Глац, који је добио светску димензију захваљујући Универзитету у Сиднеју и аустралијској амбасади, који су помогли откопавање на пет хектара царске виле.

– Тек је један сегмент отворен, али и тамо је пронађен леп мозаик јер ми „лежимо” на античком граду и где год почнемо да копамо, увек се нешто нађе. Вила је пронађена на пољопривредном добру „Митросрема“ изван града на државној парцели, а простире се на четири хектара и сматра се да је припадала цару Максимилијану.Ту планирамо да поставимо и визиторске центре јер ће то сигурно бити фантастичан локалитет – каже Санадер, и додаје да у плану за идућу годину имају и информациони центар за туристе, али имају доста планова и за Фрушку гору, Саву, ловни и вински туризам, који је све развијенији, поготово развој малих винарија на јужној падини Фрушке горе, које припадају Митровици, Шиду, Беочину, што је и показала манифестација о вину која је привукла више од 10.000 посетилаца.


Базен након 30 година чекања

Ове године Спортски центар у Сремској Митровици прославља 30 година постојања, а као круну прославе, прошле недеље Митровчани су добили базен на каквом би свако могао да им позавиди. Градоначелник Владимир Санадер каже да прича о базену постоји од када постоји и Спортски центар.

– Отварање је протекло заиста феноменално, били су нам министри Љајић, Удовичић, Недимовић, а значи нам што је Вања Удовичић, човек који је прошао много у свом спорту, одушевљен базеном. Сигурно и сада на свом месту министра има жељу да развија спорт и гради базене по Србији, који би требало да буду пројектовани као митровачки – каже Санадер. – Разлог томе што је базен окарактерисан као изузетно модеран и функционалан је што је енергетски ефикасан, с термалном водом и топлотном пумпом, нискоемисионим стаклима итд.

По његовим речима, урађено је све да би у будућности трошак за одржавање био мањи.

– Не очекујем да ћемо зарађивати од базена, али је битно да трошак сведемо на нулу и немамо велика издвајања из буџета – напомиње Санадер.


О томе да Сремска Митровица лежи на Царском граду говори и најновији проналазак гробнице из 4. века, која је недавно ископана, тако да, кад год крену да копају, испадне светска атракција, а о томе сведоче и туристи из Кине, Јапана и скандинавских земаља који су све чешћи посетиоци тог сремског града.

Покрајина је помогла ове године Митровицу са 140 милиона динара, а Република пројектима на које су конкурисали са 120 милиона.

По градоначелниковим речима, за две године Град је издвојио, заједно с кредитом, око 800 милиона динара за инвестиције, а кредит ће се пренети и у следећу годину, те је заправо уложено више од милијарду динара у овај град који обећава све лепши живот за своје грађане.

– То су за град као што је Митровица огромне паре и направили смо велику ствар, иако сад један период морамо да враћамо кредит. Важно је да кажем да с Покрајином имамо веома добру сарадњу – каже Санадер, и додаје да ће и догодине имати доста отварања завршених објеката, а 2019. године с новим пројектима следе наредне инвестиције.

Маша Стакић

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

 

(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести