Вучић на централној манифестацији „Дана српског јединства”: ИМАМО ЈЕДНУ ЗАСТАВУ, ТРОБОЈКУ И СВОЈ РОД КОГ СЕ НЕ СТИДИМО

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Нишу на централној манифестацији „Дан српског јединства, слободе и националне заставе", да је поносан на празник који се светкује, али и додао да би много тога испричао и што не сме, али је боље да прећути јер је „јер своју земљу морамо да чувамо“.
Курир/РТВ Пинк принтскрин
Фото: Курир/РТВ Пинк принтскрин

Нагласио је да је заједнички донета одлука о том празнику.

„Донели смо је, јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или лако туђе прихватамо. Имамо једну заставу, тробојку и свој род кога се не стидимо. Позивам све грађане који живе у Србији, а нису Срби да буду поносни. Немојте нама и нашем народу да одузимате право да се зовемо поносним Србима на себе, своју прошлост, садашњост и будућност“, казао је Вучић.

Фото: screenshot / RTS

Он је изјавио да у Црној Гори Срби не могу да буду у власти јер нису довољно уверљиви да ће се борити „против омраженог Београда и још омраженије Москве“.

„Шта ће Срби у Влади? Они могу да буду само реметилачки фактор. Тако вам је свуда. Кажу да воле Србе, али оне који не воле Београд и Србију. То су нам радили и од Павелића и пре Павелића. Нас оптужују да правимо Велику Србију, а лажу...”, казао је Вучић.

Председник је истакао да на Косову и Метохији нема рањених Албанаца, али зато има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

„И ко је крив? Или обе стране, или Срби. То се неће ускоро променити. Када ме питате одакле сам, не знам шта бих рекао. Отац ми је прекодрински Србин, мама ми је староседелац из Војводине. Ја сам помало из Ниша, Пирота, Лесковца, Кикинде, Суботице, Пљеваља, Берана...одсвуда где има српског рода. Хвала народу који данас носи српску тробојку, а где је није лако носити. На КиМ где наш народ трпи терор Аљбина Куртија, али и онима у Црној Гори”, поручио је Вучић.

Рекао је да је добро да у Србији имамо различита мишљења по многим питањима, али да увек морамо да чувамо своју отаџбину.

Фото: screenshot / RTS

„Срамота ме је било кад сам видео да има оних који су на страни Куртија, али сам знао да су наши људи на страни своје земље, да желе да сачувају мир, али да неће дати на да наш народ буде протеран са својих вековних огњишта. Наша тробојна застава је наш понос. Иза ње стојимо, уз њу се радујемо. Волели смо Југославију и била је чувена песма да 'Игра рокенрол игра цела Југославија', а данас сам поносан што сви певамо 'Весели се српски роде', 'Лазарицу', што памтимо јунаке са Кошара! Нека живи српски народ, живела Србија!”, закључио је Вучић у свом говору.

Фото: ANJUG/ RADULE PERIŠIĆ/bs

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Фото: ANJUG/ RADULE PERIŠIĆ/bs

Патријарх Порфирије: Православна вера и црква чувала српско јединство

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је да је кроз историју православна вера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и решење за опастанак нашег народа у будућности.

Фото: Printscreen /YouTube/RTS

„Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опастанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај - вера вечна, вара славна и вера наша православна”, истакао је Порфирије у говору на свечаности у хали „Чаир”, у присуству председника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, као и чланова влада Србије и Српске.

Пожелео је свима срећан и благословен Дан српког јединства, слободе и националне заставе.

„Зар није православна вера и православна црква кроз сву историју обликовала наш народ и давала смернице и неговала управо јединство без обзира на прилике и неприлике које су народ сналазиле. И кад није било српске државе било је јединства српског народа, а хвала Богу данас има српске државе и Републике Српске, али и тада када тога није било постојала је православна црква у Срба”, навео је Порфирије.

Фото: Printscreen /YouTube/RTS

Како је рекао, зар и данас није слична ситауција када нас има не само у вековним завичајима широм Балкана него када смо народ расејан широм света.

„Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђивог јединства, подржана јединством нас у држави Србји и у Републици Српској”, поручио је Порфирије.

Додик: Борбени активизам не сме да престане

Председник Републике Српске Милорад Додик подсетио је да четврти пут обележавамо наш дан.

Фото: Printscreen /YouTube/RTS

„Један од наше браће долазећи овде ме пита: ’шта има тамо?’. Jа нисам тамо, ја сам овде, понекад ми се чини да то много пута говорим. Слобода коју смо тако дарежљиво давали вратила нам се на крају прошлог века. Успели смо да овладамо својом садашњошћу”, нагласио је Додик.

Он је додао да „ко је год наишао овде и тражио нешто узео је од Срба”.

„И кад је наишао НАТО, опет су Срби стали да бране слободу, опет смо били лоши момци. Зато Срби морају да буду јединствени, окупљени око власти. Ми желимо да живимо с другима у миру, не можемо да прихватимо било шта осим мира. Борбени активизам не сме да престане ниједног тренутка. Нека живи Република Српска, нека живи Србија!”, закључио је председник Републике Српске.

Празник заједно обележавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република” и „Боже правде”.

Поред Вучића, Додика и патријарха Порфирије, централној манифестацији у Нишу су присуствовали и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић...

Свечаности је присуствовао велики број грађана у хали „Чаир” који су је испунили до последњег места. У целој сали вијориле су се заставе Србије.

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини. 

(Дневник, Курир, Танјуг)

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести