У партнерству са ЕУ подижемо конкурентност српских фирми

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић изјавио је данас да је главни циљ државе унапређење конкурентности и модернизација производње малих и средњих предузећа, а значајна подршка том циљу остварује се кроз партнерство с Европском унијом.
privreda
Фото: freeimages.com

Подршка се, прецизирао је, остварује и кроз учешће у програмима ЕУ попут ЦОСМЕ и Хоризонта 2020, кроз регионалне програме и националне ИПА фондове.

"До сада је пет финансијских посредника учествовало у ЦОСМЕ програму, а сектору МСП у Србији, кроз тај програм, биће доступно више од 740 милиона евра повољних кредита", рекао је Стојановић на Регионалној конференцији Европске мреже предузетништва (ЕЕН) конзорцијума Југоисточне Европе.

Он је казао да министарство од почетка подржава Европску мрежу предузетништва која је, како је додао, још један важан елемент програма ЦОСМЕ.

"Наш главни циљ је унапређење конкурентности и модернизација производње малих и средњих предузећа, подршка покретању и ширењу предузећа, отварање нових радних места и допринос укупном економском расту", рекао је Стојановић.

Европска мрежа предузетништва је пројекат који се спроводи у оквиру програма ЕУ за конкурентност малих и средњих предузећа ЦОСМЕ. Овом програму Србија је приступила крајем 2015. године, а национални координатор програма је Министарство привреде.

ЕЕН је пројекат ЕУ који је настао 2008. године и има за циљ пружање подршке пословању предузећа путем услуга које подразумевају прекограничну сарадњу, пружање помоћи предузећима за развој иновативних идеја, информисање о доступним програмима ЕУ на којима могу да учествују и предузећа из Србије...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести