У Скупштини Србије усвојен Закон о биоцидним производима

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је Закон о биоцидним производима чији је основни циљ унапређење система стављања на тржиште и коришћења биоцидних производа и третираних производа на територији Србије.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

На овај начин се даље осигурава висок ниво заштите здравља људи, животиња и животне средине, унапређује трговина овим производима са земљама Европске уније и другим земљама и обезбеђује конкурентност привреде.

У закону је наведено да се уређују листе активних супстанци, поступци на основу којих се биоцидни производи чине доступним на тржишту и користе, истраживање и развој, класификација, паковање, обележавање, оглашавање и безбедносни лист биоцидног производа.

Посланици су усвојили и измене Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, чији је циљ усклађивање прописа у оквиру преговарачког поглавља 27 и померање рокова.

Нови рок за издавање дозвола је 31. децембар 2024. године, стари рок је истекао 2020. године.

Усвојене измене и допуне Закона о привредним друштвима

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о привредним друштвима којима треба да се отклоне постојећи проблеми у пракси, и то због, фиктивних, лажних адреса седишта привредних друштва и предузетника.

Како је раније објаснила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, анализа је показала да се закон не примењује и да “маштовитим” људима који, како каже, сматрају стилом живота кршење закона омогућава постојање фантомских фирми.

Измене и допуне закона покушавају да то уклоне из наше економске и правне праксе, рекла је Чомић.

Она је у Скупштини Србије рекла да се измене односе и на увођење обавеза за привредна друштва и предузетнике да се региструју као корисници услуга електронске управе.

Сада ће, каже, постојати обавеза за привредна друштва да се региструју као корисници услуга електронске управе.

Следећа измена је дефинисање неновчаног улога у друштво у случају куповине стечајног дужника као правног лица.

Прецизирани су случајеви у којима предузетник престаје са обављањем делатности по сили закона, односно принудна ликвидација привредног друштва, рекла је Чомић.

Додала је да су најважније измене и допуне Закона о привредним друштвима које се регулишу заштиту права мањинских чланова у томе што се прецизирају одредбе о принудној ликвидацији и усаглашавају се са прописима ЕУ.

Према њеним речима, изменама Закона се уводи могућност да заинтресовано лице може тужбом надлежном суду да захтева брисање регистроване адресе седишта друштва ако лице има право својине, ако није дозволило употребу тог простора за вршење управљања пословањем друштва.

Посланици изабрали председнике судова

Посланици су изабрали и председнике судова у више градова у Србији.

За председника Основног суда у Крушевцу изаберан је Слободан Ивановић, за председника Основног суда у Мајданпеку, Јања Табаковић, за председника Основног суда у Новом Пазару, Един Хоџић, а за председника Прекршајног суда у Лазаревцу, Орле Масловарић.

За судију Прекршајног суда у Прешеву изабран је Игор Николић.

Због огласка у пензију Ранку Максимовићу је престала функција јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Куршумлији.

Скупштина потврдила споразуме с Кином и о сарадњи на ЗБ

Скупштина Србије потврдила је Споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола између влада Србије и Кине, што, како је истакнуто, представља решавање важног питања за грађане две земље у њиховом свакодневном животу.

На овај начин, омогућена је замена важећих дозвола без претходног полагања теоријског и практичног дела возачког испита, а за одређене категорије возила.

Потврђен је и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану који је део иницијативе председника Александра Вучића Отворени Балкан.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести