У Ср­би­ји одр­жа­на величанствена вој­на ве­жба “Век по­бедни­ка 1918 – 2018“

Вој­ска Ср­би­је ни из­бли­за ни­је она вој­ска од пре пет го­ди­на, али је то за­си­гур­но вој­ска за очу­ва­ње ми­ра и сло­бо­де Ср­би­је, ис­та­као је пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић на по­ли­го­ну Пе­штер по завршет­ку ве­жбе.
w
Фото: FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Здру­же­на так­тич­ка ве­жба с бо­је­вим га­ђа­њем "Век по­бед­ни­ка 1918-2018", из­ве­де­на је исто­вре­ме­но на 10 ло­ка­ци­ја по те­ми "При­пре­ма и упо­тре­ба сна­га за реаго­ва­ње Вој­ске Ср­би­је", а у њој је уче­ство­ва­ло око 8.000 при­пад­ни­ка Коп­не­не вој­ске и Рат­ног ва­зду­хо­плов­ства и про­тив­ва­зду­хо­плов­не од­бра­не и ви­ше од 600 бор­бе­них си­сте­ма и ва­зду­хо­пло­ва. Ве­жба је одр­жа­на у част обе­ле­жа­ва­ња 100 го­ди­на од по­бе­де у Пр­вом свет­ском ра­ту.

Пред­сед­ник Ву­чић је, по за­вр­шет­ку про­ве­ре бор­бе­не спо­соб­но­сти при­пад­ни­ка на­ших ору­жа­них сна­га на Пе­ште­ру, ре­као да је ве­жба би­ла ве­о­ма те­шка и захтев­на и по­ру­чио да ће се на­ста­ви­ти улагања у Вој­ску Ср­би­је и да ће се до кра­ја 2019. го­ди­не ви­де­ти огро­ман на­пре­дак. Под­ву­као је и да ће Ср­би­ја до мар­та на­ред­не годи­не има­ти укуп­но 14 ави­о­на МиГ 29. Ка­ко је ре­као, кра­јем 2019. ви­де­ће се огро­ман на­пре­дак у вој­сци, јер нај­ви­ше сред­ста­ва од оруж­ја и ору­ђа стиже по­чет­ком и по­ло­ви­ном сле­де­ће го­ди­не.

По­ру­чио је да све то ра­ди­мо да би­смо мо­гли да са­чу­ва­мо сло­бо­ду, не­за­ви­сност и мир.

- Ни­је оруж­је ту да би­смо би­смо га упо­тре­би­ли. Вој­ни­ци мо­ра­ју да бу­ду спрем­ни да га, не дај бо­же, упо­тре­бе, али има­мо га и уна­пре­ђу­је­мо ар­ми­ју, пре све­га, због чи­ње­ни­це да ар­ми­ја вр­ши пре­вен­тив­ни ути­цај и да сва­ко раз­ми­шља ка­кав би од­го­вор Ср­би­је био у слу­ча­ју евен­ту­ал­ног на­па­да - по­ру­чио је Ву­чић.

Ву­чић је кон­ста­то­вао да су хе­ли­коп­те­ри од­лич­но по­га­ђа­ли и да по­стиг­ну­ти ре­зул­тат че­ти­ри у че­ти­ри до са­да ни­је ви­ђен, под­се­ћа­ју­ћи да се ра­ди­ло о га­ђа­њу с уда­ље­но­сти од два ки­ло­ме­та­ра. Ре­као је да су и тен­ко­ви би­ли из­ван­ред­ни и да су гра­ђа­ни има­ли при­ли­ку на Па­су­љар­ским ли­ва­да­ма да ви­де и но­ве “ла­за­ре 3”.

На при­вре­ме­ном по­ли­го­ну “Пе­штер” на Здру­же­ној так­тич­кој ве­жби "Бор­бе­на гру­па на мар­шу с пре­ла­ском у на­пад", би­ло је ан­га­жо­ва­но око 2.000 вој­ни­ка и ви­ше од 100 бор­бе­них сред­ста­ва. На Пасуљан­ским ли­ва­да­ма је одр­жа­на ве­жба "Бор­бе­на гру­па у на­па­ду", у ко­јој је уче­ство­ва­ло ви­ше од 1.200 вој­ни­ка и ви­ше од 100 сред­ста­ва рат­не тех­ни­ке - тен­ко­ви М-84, бор­бе­на во­зи­ла, ха­у­би­це, лан­се­ри ра­ке­та, ми­но­ба­ца­чи, као и ави­о­ни МиГ-29, "орао" и про­ти­во­клоп­ни хеликоптери.


 Ми­ро­вић: Гра­ђа­ни мо­гу да се осло­не на Вој­ску
Фото: FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

- Ве­жба ре­а­ли­зо­ва­на са го­то­во 900 сто­ти­на уче­сни­ка по­ка­за­ла је спо­соб­ност у ве­о­ма сло­же­ном ма­не­вру с је­ди­ни­ца­ма ра­зних ро­до­ва на­ше вој­ске. До­бра је оспо­со­бље­ност и пе­ша­диј­ске је­ди­ни­це и из­ви­ђач­ке че­те и Реч­не фло­ти­ле, као и ави­ја­ци­је да у ре­ал­ном вре­ме­ну мо­гу да ре­а­гу­ју - из­ја­вио пред­сед­ник покрајинске вла­де Игор Ми­ро­вић ко­ји је при­су­ство­вао ве­жби у Ти­те­лу.

Ис­та­као је да на­кон ове ве­жбе “мо­же­мо да кон­ста­ту­је­мо да сви гра­ђа­ни мо­гу да се осло­не на Вој­ску Ср­би­је" и додао да је "за­до­во­љан ви­ђе­ним и као председник По­кра­јин­ске вла­де, али и као при­пад­ник ре­зер­вног са­ста­ва вој­ске".


На кра­ју ве­жбе “Век по­бед­ни­ка 1918-2018”, ми­ни­стар од­бра­не Алек­сан­дар Ву­лин и на­чел­ник Ге­не­рал­шта­ба Вој­ске Ср­би­је ге­не­рал-пот­пу­ков­ник Ми­лан Мојсиловић, као и гра­до­на­чел­ник Но­вог Са­да Ми­лош Ву­че­вић, по­сма­тра­ли су с бро­да по­себ­не на­ме­не „Ко­за­ра“, на при­вре­ме­ном по­ли­го­ну “Ти­тел”, при­пад­ни­ке Вој­ске Ср­би­је у де­лу ве­жбе по те­ми „Бор­бе­на гру­па у на­па­ду с на­сил­ним преласком ре­ке“.

Оце­њу­ју­ћи ве­жбу, ми­ни­стар Ву­лин ре­као је да ве­жба као што је ова не мо­же да се при­пре­ми за ме­сец да­на, ни за по­ла го­ди­не ни за го­ди­ну.

- Ве­жба као што је ова при­пре­ма се де­це­ни­ја­ма, ве­жба као што је ова при­пре­ма се са вој­ском ко­ја је у ста­њу да јед­но­вре­ме­но на 10 ме­ста не са­мо ве­жба, већ је у ста­њу да на 10 ме­ста при­ми бор­бу. Ма­ло је ар­ми­ја у све­ту ко­је мо­гу у та­ко крат­ком вре­мен­ском периоду да се ор­га­ни­зу­ју, иза­ђу на то­ли­ко раз­ли­чи­тих права­ца и од­го­во­ре на сва­ки зах­тев. Нај­ве­ћа вред­ност ове ве­жбе је у то­ме што смо по­ка­за­ли вој­ску баш она­кву ка­ква је­сте, вој­ску ко­ја ис­пу­ња­ва све сво­је задат­ке, као што би их ис­пу­ња­ва­ла у ра­ту - на­гла­сио је ми­ни­стар Ву­лин.

У ве­о­ма атрак­тив­ном при­ка­зу уче­ство­ва­ли су при­пад­ни­ци Пр­ве бри­га­де Коп­не­не вој­ске, Реч­не фло­ти­ле, Спе­ци­јал­не бри­га­де, 250. ра­кет­не бри­га­де и 204. вазду­хо­плов­не бри­га­де у са­деј­ству с при­пад­ни­ци­ма Жан­дар­ме­ри­је МУП-а.

Пре­ма сце­на­ри­ју за­вр­шни­це ју­че­ра­шње ве­жбе, ко­јом је ко­ман­до­вао ко­ман­дант Пр­ве бри­га­де ВС бри­гад­ни ге­не­рал Жељ­ко Пе­тро­вић, док је глав­ни пла­нер био ко­ман­дант РФ ка­пе­тан бој­ног бро­да Ан­дри­ја Ан­дрић, при­пад­ни­ци вој­ске нај­пре су при­ка­за­ли уба­ци­ва­ње из­ви­ђач­ке гру­пе у бор­бе­ни рас­по­ред не­при­ја­те­ља, пре­тра­жи­ва­ње реч­ног дна и по­ла­га­ње мин­ских пре­пре­ка уз не­пре­кид­ну ар­ти­ље­риј­ску и по­др­шку ави­ја­ци­је - ави­о­на МиГ-29 и ави­о­на “га­леб Г-4”...

- За­кљу­чак свих ак­тив­но­сти ко­је је из­во­ди­ла Вој­ска Ср­би­је је да су оства­ре­ни сви ци­ље­ви ко­ји су пла­ни­ра­ни у окви­ру так­тич­ко вој­не ве­жбе 'Век по­бед­ни­ка 1918 2018'. Од­луч­ност, спо­соб­ност, хра­брост, од­нос др­жа­ве пре­ма вој­сци и вој­ске пре­ма др­жа­ви, чи­ни је не­по­ко­ле­бљи­вом - ре­као је на­чел­ник Ге­не­рал­шта­ба Вој­ске Ср­би­је ге­не­рал-пот­пу­ков­ник Ми­лан Мој­си­ло­вић.

При­пре­мио: Ми­лан Бо­зо­кин

Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Фото: Дневник/ С. Шушњевић
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести