У Суботици СНС и СВМ имају највише одборника 

Велика већница Градске куће у Суботици у петак ће бити место састанка новог сазива градске скупштине.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Очекује се да ће 67 одборника положити одборничку заклетву, а да ће затим изабрати председника и секретара Скупштине.

Још увек актуелни председник Скупштине Суботице Тивадар Бунфорд сазвао је за петак, 21. август, конститутивну седницу градског парламента на којој ће се наћи три тачке дневног реда. Прво ће бити потврђивање одборничких мандата, а затим ће исти одборници гласати за председника Скупштине, као и секретара.

Одборници у мандату од 2016–2020. године су се последњи пут састали 28. маја, пре непуна три месеца. На изборима 21. јуна  у Суботици је победила листа „Алексанадар Вучић- за нашу децу“, која ће у новом сазиву, од 67 одборника, имати 31, што неће бити довољно за самостално доношење одука, тако да ће бити неопходно партнерство да би се дошло до броја 34.

Савез војвођанских Мађара ће остати коалициони партнер СНС-у на свим нивоима, па ће њихова 22 гласа у локалу чинити и више него стабилну одлучивачку позицију (53/67). У игри су и СПС са своја четири мандата, односно Буњевци с два гласа.

Такође, прилично је извесно да део владајуће коалиције неће бити Покрет грађанске Суботице, који је на протеклим изборима заслужио поверење 6,21 одсто гласачког тела, што им је донело четири одборничка места. Очекује се да опозиционари буду и одборници с листе „Војвођански фронт – Уједињени за демократску Суботицу” која има три имена.

Одборници с листе СНС-а (31) су: Богдан Лабан, Стеван Бакић, Сергеја Илић, Митар Самарџић, Љиљана Медаковић, Гојко Радић, Александар Грубор, Валентина Велески, Вељко Војнић, Јелена Вујовић, Драгутин Соковић, Никола Милићевић, Ива Вучинић, Бојан Шоралов, Сања Милошев, Перо Шуњка, Марко Марић, Сања Којић, Душан Стипановић, Анђелка Нађ Немеди, Бранислав Радевић, Илеш Фехер, Љубица Оравец, Милан Мрвош, Јадранка Гршић, Иван Дулић, Роберт Торма, Александра Буквић, Душко Петровић, Љиљана Трикић и Срђан Марјановић.


Први на листи „Александар Вучић – За нашу децу“ је досадашњи градоначелник Суботице Богдан Лабан, а листу СВМ-а предводи Балинт Пастор

Одборници с листе СВМ-а (22) су: Балинт Пастор, Имре Керн, Јанош Нагел, Илдико Ловаш, Тимеа Хорват, Бојан Баги, Ђерђ Буцко, Габор Агарди, Жужана Магоши, Ерика Дороги, Рудолф Шевењ, Атила Месарош, Габор Ковач, Харгита Ерчи, Андреа Салаи, Иштван Добо, Золтан Кудлик, Роланд Брезовски, Елвира Борош, Едит Ласло, Хенрик Дер и Ото Одри.

Одборници с листе СПС-а (4) су: Небојша Црногорац, Бојан Ружић, Бојан Арсић и Наташа Дујић.

Одборници с листе ПГС-а (4) су: Јене Маглаи, Јелица Сантрач, Мирослав Милојевић и Илона Хусак Хоф.

Одборници с листе „Војвођански фронт” (3) су: Томислав Жигманов, Роберт Дамјановић Чокић и Јосипа Војнић Тунић.

Одборници с листе СББ-а (2) су Мирко Бајић и Драган Копуновић.

Одборник с листе „Руска странка” је Игор Петров.

Градоначелник и чланови Градског већа биће тема прве следеће скупштинске седнице. До избора новог председника Скупштине града, седницу би требало да води најстарији одборник, Никола Милићевић, с листе Српске напредне странке.

Подсећамо на то да је прилику да гласа на изборима пре непуна два месеца искористило 58.211 (45,28 одсто) грађана с пребивалиштем у Суботици, од укупно 128.566 уписаних бирача.         

(subotica.com)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести