Уговори вредни 230 милиона евра током Путинове посете

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да ће током посете председника Србији Владимир Путина бити потписана три уговора у области железнице у вредности од 230 милиона евра.
mihajlovic, tanjug video
Фото: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug/Video, arhiva

"Потписаћемо уговоре испред Вучића и Путина вредне укупно 230 миолиона евра: за електротехничке радови на прузи Стара Пазова - Нови Сад , затим за Диспечерски центар у вендости око 100 милиона евра и остатак за пројеткно техничку документацију за обнову дела барске пруге од Ваљева до Ужица. То сада потписујемо и радићемо на њиховој реализаицији ове године", рекла је Михајловић новинарима на изложби фотографија "Путеви, лица, хоризонти" у организацији "РЖД интернешенел" на Савском шеталишту на Калемегдану.

Рекла је да ће се касније договарати са Русима за наставак пројектне документације за барску пругу од Ужица до Црне Горе и око начина финансирања за саму обнову од Ваљева до Ужица.

"Надамо се да би до краја 2021. могли да имамо најмодернији диспечерски центар у железничком транспорту. Не можемо да причамо о улагањима, ако не будемо имали једно место одакле ћемо управљати железничким саобраћајем", навела је Михајловић.

Михајловић је истакла да ће током посете Путина бити потписан и меморандум за одржавању пруга које су радиле руске железнице у Србији и да би током године требало да се потпише и уговор о одржавању пруга.

Ово није ни контра, ни митинг, ни контрамитинг

„Скуп испред Храма Светог Саве, поводом доласка руског председника Владимира Путина није ни митинг ни контрамитинг, већ добродошлица председнику Русије као једном од највећих државника на свету“, изјавила је данас министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

"То није ни контра, ни митниг, ни контрамитинг. Није контра, зато што људи долазе да поздраве председника Путина и председника Вучића. Није ни митинг, зато што не демонстрирају против нечега. И није ни контрамитинг, јер би то онда значило да поред људи који се окупљају да поздраве Путина и Вучића, имате неке друге који су против тога", рекла је Михајловић новинарима.

Она је истакла да је долазак Путина у Србију важан и да Србија као једна мала држава не би требало да размишља да ли треба да сарађује и развија добре односе са неком државом или државником.

"Србија је отворена држава, а Београд је отворен град. Сви нам требају, сви су добродошли. Србија треба да има добре односе и са Истоком и са Западом", рекла је Михајловић и позвала грађане да пожеле добродошлицу свим светским државницима који долазе у Србију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести