Укида се Закон о смањењу пензија

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се, између осталог, укида Закон о смањењу пензија најкасније до 30. септембра 2018. године.
skupstina srbije poslanici
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Међу бројним изменама Закона о ПИО, кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увећањем. 

Новим законом утврђен је правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Републике Србије.

Поред тога, мења се начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна с увећаним трајањем (тзв. бенефицирани стаж), а који одлазе у превремену старосну пензију уз смањење висине пензије, тако да се “пенали” за ове осигуранике рачунају у односу на њихову снижену старосну границу за сваког конкретног осигураника са бенефицираним стажом. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је раније да влада ради на приближавању пензија минималној потрошачкој корпи, односно просечној плати у Србији.

Закон је подложан променама, али смо ми одговорном политиком показали да пензије могу да расту и оне ће бити веће од 8,8 до 13, 2 одсто веће и то важи за све пензионере. Наравно да реч с наше стране постоји. Ми смо захвални пензионерима што су имали стрпљења до сада, рекао је Ђорђевић у Скупштини Србије.

Он је рекао да Влада Србије жели да повећава пензије много више од реалног раста цена и инфлације.

Раније су се, према његовим речима, пензије усклађивале с растом инфлације и растом цена на мало, а у таквом систему однос пензија и потрошачке корпе није био добар.

Уколико бисмо имали усклађивање према инфлацији и расту цена, пратили бисте у истом размаку минималну потрошачку корпу. Сматрамо да ће држава у наредним годинама и у овој години показати добре резултате и да има простора да повећање пензија буде много веће, рекао је Ђорђевић.

Повећање пензија ће се вршити на предлог Владе Србије, а о томе ће одлучивати Скупштина Србије у оквиру закона о буџету и буџетском систему, рекао је министар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести