УНС: Обрадовићеве претње Вучићевићу непримерене

БЕОГРАД: Удружење новинара Србије (УНС) протесовало је данас због поруке лидера Двери Бошка Обрадовића да "затвор не гине" власнику и главном уреднику "Информера" Драгану Ј. Вучићевићу, коју му је послао као "предизборно обећање". 
obradovic, tanjug dgooll
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

УНС у саопштењу оцењује да је оваква порука Обрадовића ново урушавање иначе прљаве политичке борбе и нада се да упркос тврдњи да је то "обећање иза кога сви стоје" остале опозиционе странке не деле овакве ставове, па очекује да се о том обећању недвосмислено изјасне.

Вучићевић је јуче на Твитеру објавио „колико сте ви само болесни“ као реакцију на његове урамљене фотографије као затвореника, које стоје у просторијама Демократске странке.

Обрадовић је Вучићевићу одговорио: „Затвор ти не гине! То разуми као политички став и предизборно обећање иза кога сви стојимо. Мислиш ли да ће Вучић да те прими у авион којим буде покушао да бежи из Србије? Мислиш ли да ћеш се извући после свих лажи и зла којим си загадио Србију?“.

УНС истиче да је хапшење новинара због медијског садржаја као предизборно обећање незаконито и неуставно, као и да је необјашњиво да политичке странке које тврде да се залажу за демократију и правну државу то траже.

УНС подсећа да Обрадовићу није први пут да уместо дијалога, који подразумева и критику медија, промовише претње хапшења новинара и атмосферу насиља, попут упада у зграду РТС-а уз присуство људи у фантомкама и моторном тестером у рукама.

Из УНС-а поручују да уместо промовисања насиља над новинарима политичке странке и власт треба да подрже опредељење из Нацрта Медијске стратегије.

Из новинарског удружења подсећају о да се тим документом предвиђа да се јавним новцем подржава производња медијског садржаја у јавном интересу, уместо што се пројектним суфинансирањем медијског садржаја награђују медији који крше новинарски кодекс.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести