УНС осудио, НУНС разуме непримерено понашање Видојковића

БЕОГРАД: Два новинарска УНС и НУНС немају заједничко став о увредама и псковкама које је аутора подкаста Нове С "Добар, лош, зао" Марко Видојковић упутио председнику Србије, Александру Вучићу, НУНСа Жељко Бодрожић то виде као бениган случај, док потпредседник УНСа Слободан Ћирић, сматрај да се увреде не могу сматрати слободом изражавања или "креативним бесом".
udruzenje novinara srbije
Фото: Ilustracija

"Иако закон предвиђа да је носилац јавне и политичке функције дужан да трпи критику, то не значи да се псовке и увреде могу сматрати слободом изражавања или "креативним бесом" ,свако мора да сноси одговорност за јавно изговорену реч. Мислим да овде има посла за РЕМ, могуће и приватну тужбу", каже Ћирић.

Бодрожић међутим сматра да је оваква реакција Видојковића вероватно изазвана непримереном реакцијом државних органа на претње које он уредно пријављује, али и да није у питању телевизија, већ подкаст који је слободна форма где је овакво понашање уобичајено.

"Марко је бениган случај, жао ми је што је под притиском имао испад и употребио баш ту псовку", наводи председник НУНС-а.

Фото: Printscreen

Према његовим речима, много већи проблем су телевизије са националним фреквенцијама на којима је непримерено понашање свакодневица.

"Институција председника у нормалној држави би подразумевала да се он понаша пристојно, а управо он, кроз понасање са неистомишљеницима, опозицијом и опонентима, генерише амбијент у коме се псује и пљује", поручује Бодрожић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести