Ректорски колегијум неће дозволити ометање нормалног рада

БЕОГРАД: Ректорски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората и у случају потребе ће предузеће све одговарајуће правне мере, поручили су из те институције.
univerzitet, tanjug
Фото: Танјуг архива

У саопштењу које је доставио медијима Ректорски колегијум наводи да не одобрава неовлашћени боравак било којих лица ван радног времена, као и најаву онемогућавања редовних активности у Ректорату.

Ректорат, наиме, сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората.

У саопштењу подсећају на јучерашње догађаје у yгради Ректората наводећи да је током прославе Дана Универзитета у Београду у Ректорат поред званица ушао већи број лица која нису била позвана, те да је након свечане академије једна група, која је себе декларисала као студенти из Покрета ''1 од 5 милиона'', ушла с транспарентима на коктел у двориште Ректората.

"У међувремену се оформила и друга група и повремено је долазило до међусобних вербалних сукоба и наговештаја физичког обрачуна. Студентски парламент Универзитета у Београду као једини легитимни представник студената покушао је да посредује између две сучељене стране и позвао их да не врше притисак на рад тела Универзитета", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је друга група у касним поподневним часовима напустила зграду Ректората, док је прва група остала у згради и прихватила је правила кућног реда да се зграда закључава од петка после подне до понедељка ујутро, али им није било онемогућено да, по потреби, изађу и врате се у зграду.

У згради су тако остала два радника стално ангажована на пословима обезбеђења Ректората и петнаестак лица из Покрета ''1 од 5 милиона''.

Данас су, међутим, како наводе, тај договор лица која бораве у згради прекршила и поставила су нове услове, покрила безбедоносне камере и тиме онемогућила редовну контролу безбедности здања.

Поставили су и препреке на све улазе у Ректорат и захтевали да им се предају кључеви зграде, наводе из те институције уз упозорење да такве потезе неће дозволити.

Упад у Ректорат грубо кршење аутономије универзитета

Упад групе студената - припадника иницијативе "1 од 5 милиона" у просторије Ректората Универзитета у Београду је грубо кршење аутономије универзитета, сматра професор Милан Божић, а бивши ректор Бранко Ковачевић оцењује да је то покушај његове политизације.

Током свечаног обележавања дана Универзитета у Београду, у петак, представници удружења "1 од 5 милиона" ушли у зграду Ректората Универзитета и саопштили да су отпочели блокаду универзитета.

До емитовања текста Танјуг није успео да добије коментар ректорке Београдског универзитета Иванке Поповић, а бивши ректор и члан Националног савета за високо образовање Бранко Ковачевић сматра да то што се догодило "није добар пут".

Ковачевић каже да су представници "1 од 5 милиона" током протеста, док се у ректорату обележавао Дан универзитета, били мирни, коректни, да су седели са транспарентима, као и да нису ометали прославу.

Ипак, сматра да то што се јуче догодило није добар пут, јер се, каже, на тај начин Универзитет политизује и "терен политике пребацује на академску заједницу".

Према његовим речима, студенти могу да се баве политиком кроз политичке странке и да буду политички активисти, али - ван универзитета.

"Принцип на универзитету је да, ако је неко партијски функционер, односно бави се политиком, не може да буде студентски функционер. На пример, студент - продекан, студент - проректор и шеф студентског парламента, нити студентски делегат", каже он.

Ковачевић истиче да се увек борио против политике на универзитету, на којем је и иначе забрањено политичко организовање.

"Ми смо 2000. године забранили оснивање партија на самом универзитету и направили јако добре студентске институције, као што су студентски парламент, студент - продекан, студент - проректор, Студентску конференцију универзитета Србије, где су студенти све своје захтеве могли да артикулишу", рекао је он.

Уверен је да ће највишу цену догађаја попут јучерашњег платити студенти, јер ће доћи до померања године.

Питања која припадници "1 од 5 милиона" постављају треба, каже, пребацити на терен политике, као и свуда у нормалним демократским друштвима.

"Постоје начини како се то ради, али то сигурно није академска заједница", закључио је Ковачевић.

Бивши професор Математичког факултета Милан Божић је, међутим, оштрији у оценама јучерашњег догађаја и истиче да се ту ради о најгрубљем кршењу аутономије универзитета, али пре свега - о насиљу.

"Они који су упали, имали или не неке везе са Универзитетом, ту не наступају као део универзитетске заједнице, већ пре свега као активисти политичких странака. Уосталом о томе најјасније сведочи присуство (Срђана) Миливојевића из Савеза за Србију и (Зорана) Лутовца, предводника остатака распаднуте Демократске странке", навео је Божић.

Како је рекао, на политичким аналитичарима је да оцене да ли се ради о јефтином политичком потезу мале групације.

"Знате оно правило - што си мањи дижеш већу дреку, да те виде и запазе".

Каже да се ту можда ради и о покушају да се насиљем испровоцира још веће насиље.

"У сваком случају, инцидент са универзитетским животом нема никакве везе, истакао је Божић и додао да он све то види као покушај стварања "једне силеџијске изборне кампање".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести