Управљачки тим завршио Статут ЗСО још у августу 2018.

БЕОГРАД: Управљачки тим за формирање Заједнице српских општина израдио је Нацрт статута ЗСО још у августу 2018. године, након што му је Европска унија дала мандат, али до данас није сазван састанак на којем би тај документ био представљен, рекли су данас из Управљачког тима.
zso, tanjug
Фото: Танјуг/видео

Европска унија је у априлу 2018. дала мандат Управљачком тиму за формирање ЗСО да почне рад на изради Статута ЗСО и да рад заврши у року од четири месеца, што је урађено у предвиђеном року и у августу те године Управљачки тим је о томе службено обавестио ЕУ.

Како за Косово онлајн наводе из Управљачког тима, у априлу ове године поново је затражено од Брисела да сазове састанак на високом нивоу на којем би био представљен Нацрт Статута ЗСО, али ЕУ до данас није сазвала тај састанак.

Према члану 21 општих Принципа, након достављања Нацрта Статута следећи корак у имплементацији споразума о ЗСО требало је да буде тај да ЕУ сазове дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио Нацрт Статута који је израдио.

Према постигнутим споразумима и према строго предвиђеној процедури само је Управљачки тим надлежан да изради Нацрт Статута ЗСО.

"Новости" су данас пренеле да је немацкој Фондацији "Фридрих Еберт Штифтунг" (ФЕС) и Европском институту за мир (ЕИП) поверен задатак израде Нацрта статута Заједнице српских општина, на којем су поменуте организације радиле последњих месеци, а чија би ревидирана верзија, са унетим примедбама српских и албанских НВО са КиМ, требало да заврши на столу специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчак.

Немачка организација "Фридрих-Еберт-Стифтунг" и Европски институт за мир демантовали су ту вест.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести