Успешно завршен пројекат „Прелазни пут Кибекхаза– Рабе“

НОВИ САД: Данас је у Центру „Мастер“ Новосадског сајма одржана завршна конференција поводом пројекта у оквиру прекограничне сарадње Мађарске и Србије „Развој прелазног пута Кибекхаза–Рабе“, вредног више од 5,5 милиона евра, од чега је из средстава Европске уније донирано готово 4,6 милиона.
k
Фото: vojvodina.gov.rs

У завршној фази овог пројекта недавно је отворен нов гранични прелаз између Мађарске и Србије у циљу олакшавања живота локалног становништва и подстицања економског развоја насеља која се налазе на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније.

Отврајући конференцију, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић истакао је да ће овај пројекат умногоме допринети регионалном развоју АП Војводине и подручја северног Баната, а нарочито општине Нови Кнежевац.

Повезивање наших држава снажним економским везама, а пре свега развијеном путном инфраструктуром и отварањем нових граничних прелаза, најбољи је начин да изграђујемо међусобно поверење, рекао је Бјелић, истичући посебан значај овог пројекта јер је реч о зони међудржавног контакта која територијално повезује три суседне земље и простору на коме се свакодневно сусрећу заједнички интереси наших грађана.

Бјелић је напоменуо да је ово само један од пет стратешких пројеката у прекограничној сарадњи Мађарска – Србија, те да ће у народном периоду, Покрајинска влада на челу са Покрајинским секретаријатом за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, наставити са активним учешћем у припреми нових стратешких пројеката кроз едукацију свих актера, на локалном и покрајинском нивоу, како би добили што квалитетније пројектне предлоге и њихову реализацију.

Водећи партнер на пројекту чији је приоритет интензивирање економске, социјалне и културне сарадње између двеју држава јесте НИФ – Национална агенција за инфраструктуру из Будимпеште, док су пројектни партнери ЈП „Путеви Србије“ из Београда и Завод за урбанизам Војводине из Новог Сада.

О значају пројекта на конференцији су говорили и подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Рудолф Тот, директор Завода за урбанизам Војводине Предраг Кнежевић и извршни директор за стратегију, пројектовање и развој ЈП „Путеви Србије“ Биљана Вуксановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести