Усвојен нови Статут града Београда

БЕОГРАД:  Скупштина града Београда усвојила је данас одлуку о промени Статута града којим се граду проширују надлежности, и по којима ће Београд имати 10 градских и седам приградских општина са већим овлашћењима.
Скупштина града Београда, Горан Весић Фото: Танјуг/видео
Фото: Скупштина града Београда, Горан Весић Фото: Танјуг/видео

Заменик градоначелника Горан Весић, образлажући решење током расправе у градском парламенту, рекао је да је Нацрт Статута био представљен у Бриселу, с обзиром да се 70 одсто прописа који треба да се ускладе на путу Србије ка ЕУ, односи на локалне самоуправе.Једна од најважнијих промена је то што ће 10 градских општина убудуће вршити легализацију до 400 метара квадратних и издавати грађевинске дозволе до 1.500 метара квадратних.

Приградске општине ће вршити легализацију до 3.000 и издавати грађевинске дозволе до 5.000 квадратних метара, а добиће и право да ван плана генералне регулације доносе урбанистичке планове, уз сагласност Града Београда, што ће тим општинама омогућити да се брже развијају и боље привлаче инвеститоре.

Статут ће омогућити да приградске општине, уз сагласност града, имају своја јавна предузећа, као и да град своје изворне надлежности може да пренесе на приградске општине, што до сада није био случај.

Весић је навео да је суштина измена приближавање грађанима места одлучивања, тако да не морају да путују више десетина километара да би завршили неки посао, па ће се оснивати посебни услужни центри са разним службама у општинама, поготово приградским.Рекао је да је изменама предвиђена могућност преношења изворних надлежности града на општине, те да приградске општине могу да оснивају јавна предузећа.

Општине, градске и приградске, моћи ће да улажу у јавне објекте и јавне површине, па ће општина, рецимо, моћи да уреди парк, дечје игралиште, али и вртић или школу. Општине ће моћи да улажу у некатегорисане путеве у складу са Законом о путевима, али и да граде или обављају, уз сагласност града, део комуналне делатности као што су, рецимо, пијаце или гробља.

Град је добио велике надлежности у пољопривреди Законом о главном граду, и део својих надлежности пребациће на општине које ће моћи да оснују пољочуварске службе.Заменик градоначелника је навео да није задовољан нивоом децентрализације који се постиже изменом тог документа, јер је тај ниво ограничен постојећим Уставом и не препознаје београдске општине као јединице локалне сампоуправе.

Очекује да ће се та неправда исправити променом Устава.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести