Усвојен правилник о спортским занимањима

БЕОГРАД: Министарство омладине и спорта, на основу Закона о спорту, донело је правилник о номенклатури спортских занимања и звања, објавио је Службени гласник.
sluzbeni glasnik
Фото: Službeni glasnik

Како се наводи, овим правилником утврђују се номенклатура спортских занимања и звања, типични послови за утврђена спортска занимања и звања и услови у погледу образовања, односно стручне оспособљености за стицање звања од стране спортских стручњака.

Спортски стручњаци су лица која имају одговарајуће више или високо образовање у области спорта, односно физичке културе или су оспособљена за обављање одређених стручних послова у спорту, ако законом није друкчије одређено.

Страни спортски стручњаци, односно лица са страним држављанством који имају одговарајуће образовање или стручну оспособљеност у области спорта, у складу са законом државе чији су држављани, сматрају се спортским струцњацима у смислу Закона и овог правилника, и разврставају се за време обављања стручног рада у области спорта у Србији у спортска занимања и звања сходном применом одредби овог правилника.

Струцно-васпитни рад са децом у спорту могу обављати, у оквиру спортских занимања која обухватају такву врсту рада (тренери у спорту, инструктори у спорту, организатор рекреације у спорту), само спортски струцњаци који имају одговарајуце више или високо образовање у области физицког васпитања и спорта.

Стручни рад у спорту могу обављати спортски стручњаци који испуњавају услове предвиђене Законом и овим правилником и поседују дозволу за рад предвиђену спортским правилима надлежног националног спортског савеза или правилима надлежног медународног спортског савеза, у складу са Законом.

Овим правилником дефинисана су спортска занимања, којих има 20, а то су тренер у спорту, инструктор у спорту, организатор рекреације у спорту, спортски менаџер, организатор спортског пословања, спортски посредник; судија у спорту, спортски водич, спортски спасилац, спортски документалиста, спортски статистицар, спортски новинар, спортски репортер, саветник у спорту, спортски пропагандиста, спортски лекар, спортски физиотерапеут, спортски масер, спортски психолог и спортски нутрициониста.

Тренер у спорту учествују у демонстрирању спортских вештина, програмирању, планирању и реализацији стручно-васпитног и стручно-педагошког рада у одређеној спортској грани, за спортисте свих узраста.

Спортски новинар се баве писањем информативних и аналитичких чланака, као и другим новинарским пословима у средствима јавног информисања за област спорта.

Како је наведено, за стицање звања спортски новинар неопходни су следећи услови: завршен програм одговарајуцег стручног оспособљавања нивоа, завршене најмање основне струковне студије, односно основне студије за стичање вишег образовања и завршен одговарајући програм стручног оспособљавања другог нивоа и завршене најмање основне струковне студије, односно основне студије за стичање вишег образовања из области спортског новинарства.

Спортски репортер је занимање особе која се баве извештавањем са спортских приредаба на радију, телевизији и другим медијима, док је саветник у спорту лице која се бави у спорту пословима вишег стручно-саветодавног и технолошког карактера.

Спортски пропагандиста бави се пословима креирања, планирања и организовања пропагандних кампања и акција, односима са јавношћу и контактима са средствима јавног информисања у спорту.

Тако је менаџер у спорту занимање лица која се баве пословима руковођења, управљања, организовања, координисања, планирања и контроле рада и функционисања организација у области спорта и физичких лица запослених, ангажованих или учлањених у организацију у области спорта.

Спортски документалиста бави се пословима креирања, планирања и организовања стручног информисања, документовања стручне литературе, документовања статистичких показатеља о развоју физицке културе или спорта, издавацкој делатности, припремања и уредивања секундарних информационих извора у спорту, прикупљања спортских података и њиховог анализирања и интерпретирања, интерпретације статистицких показатеља спортских постигнућа, док је спортски статистичар особа која се бави креирањем и спровођењем прикупљања спортских података и њиховом анализом и интерпретирањем.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести