Усвојен сет законских предлога из области финансија

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници сет предлога закона из области финансија, међу којима су и законска решења о новчаној помоћи грађанима за ублажавање последице пандемије Ковид-19 у износу од 60 евра, као и о додатној помоћи за привреднике и најугроженије секторе и компаније.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

На седници је усвојен Предлог закона о електронском фактурисању, којим се унапређује транспарентност, правна сигурност и конзистентност националног правног оквира који регулише ову област.

Како је реч о системском закону којим се дефинише електронска фактура и то следећи најбољу праксу преласка на електронско фактурисање коју примењују државе Европске уније, на свеобухватан начин уређује се област слања, пријема и чувања електронске фактуре.

Данас је усвојен и Предлог закона о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије. Тим се предлогом уређује начин на који ће бити направљен и вођен привремени регистар пунолетних држављана којима ће бити уплаћена новчана помоћ.

Износ од 60 евра, односно два пута по 30 евра, моћи ће да добију држављани који су пунолетни на дан ступања на снагу тог закона, који имају пребивалиште на територији Србије, поседују важећу личну карту и који се пријаве за уплату новчане помоћи у складу са овим законом.

Пунолетни грађани моћиће да се пријављују за уплату новчане помоћи од 28. априла до 15. маја и то електронски преко портала Управе за трезор или телефонским путем, преко контакт центра.

Пензионери, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција неће морати да се пријављују, већ ће се њима помоћ уплатити без подношења пријаве. Исплате ће бити у мају и у новембру месецу.

Данас је усвојен и Предлог закона о изменама Закона о утврђивању гаранте шеме, што је мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије.

Влада је одлучила да зарад очувања ликвидности приватног сектора продужи постојећу гарантну шему, као и да успостави нову за подршку најугроженијим предузећима. Обезбеђено је додатних 500 милиона евра за привреднике и продужен је период расположивости за годину дана.

Кроз другу гарантну шему обезбеђено је додатних 500 милиона евра за најугроженије секторе и компаније, а нова гарантна шема намењена је првенствено најугроженијим делатностима попут угоститељства, путничког транспорта, хотелијерства у градовима и туристичким агенцијама, као и најугроженијим фирмама које су забележиле пад пословних прихода изнад 20 одсто у 2020. години.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о осигурању, чији је циљ коначно регулисање друштвеног капитала у друштвима за осигурање. Овај законски предлог односи се на друштва за осигурање која у оквиру основног капитала и даље имају друштвени капитал. Идеја је да се друштвени капитал ''претвори'' у акцијски на начин који у обзир узима досадашње прописе који се тичу приватизације друштвеног капитала.

Предлог закона омогућава отклањање неједнакости на тржишту коју је друштвени капитал доносио друштвима за осигурање која га поседују, чиме се кроз олакшавање пословања и вођења пословних књига, изједначавају са осталим учесницима на тржишту.

Такође, целокупан капитал у овим друштвима добија титулара чиме се повећава транспарентност и одговорност у пословању.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести