Усвојен закон за исплату 60 евра грађанима и гарантне шеме

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас три закона за спровођење трећег пакета помоћи грађанима и привреди за ублажавање последица пандемије корона вириса, који ће омогућити исплату 60 евра свим пунолетним грађанима који се за ту помоћ пријаве.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Усвојени закони омогућиће и банкарске гарантне шема чији је циљ побољшање привредног амбијента како би се ублажиле последице пандемије корона вируса по привреду Србије.

Посланици су усвојили Закон о Привременом регистру пунолетних држављана Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије, као и измене Закона о утврдивању гарантне шеме као мера подршке привреди и Закон о утврђивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди.

Да би грађани добили новчану помоћ од 60 евра успоставља се Привремени регистар пунолетних грађана који ће бити основ за исплату.

Грађанима који се буду пријавили за ту врсту помоћи биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и новембру.

Моћи ће да се пријављују за новчану помоћ од 28. априла до 15. маја, електронски преко портала Управе за трезор, а од 5. маја и телефонским путем преко кол центра, односно на исти начин као и прошле године када је грађанима исплаћена помоћ од 100 евра.

Износ од 60 евра добијају сви грађани који су пунолетни даном ступања на закона, они који поседују личну карту, имају пребивалиште на територији Србије и пријаве се за добијање новчане помоћи.

За помоћ од 60 евра неће морати да се пријављују пензионери, примаоци новчане социјалне помоћи и лица из Завода за извршење кривичних санкција, јер ће њима аутоматски новац бити уплаћен.

Уз тих 60 евра, пензионери ће добити додатних 50 евра у септембру.

Изменама Закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије тиче се проширења постојеће гаратне шеме износом од 500 милиона евра.

Гарантна шема подразумева да банке дају подршку предузећима, а да за део тих кредита гаранцију даје држава како би банке биле охрабрене да што пре дају кредите привредним субјектима.

Министар финансија Синиша Мали раније је рекао да су гарантне шеме биле пун погодатак, изузетан део првог и другог пакета мера прошле године. Њихов резултат је, наводи министар, да нема масовних отпуштања и затварања фабрика и погона.

Од две милијарде евра из те гарантне шеме, искоришћено је 1,7 милијарди евра, а тај износ је ушло у новчане токове и обезбедио додатну подршку и ликвидност предузећима.

Кредити по тој гарантној шеми се дају до 36 месеци уз обавезан грејс пеирод од девет до 12 месеци.

Уз гарантну шему, усвојен је и Закон о утврдивању друге гарантне шеме као мера додатне подршке привреди услед продуженог негативног утицаја пандемије корона вируса.

Нова гарантна шема подразумава 500 милиона евра и намењена је угроженијој категорији предузећа, односно онима који су у 2020. имали пад пословних прихода већи од 20 одсто у односу на 2019.

Ти кредити имају дужу рочност на пет година, односно 60 месеци уз грејс период од 18 до 24 месеца.
Трећи пакет мера подршке део је ребаланса овогодишњег буџета.

Усвојен Ребаланс буџета за 2021. годину

БЕОГРАД: Народна скупштина усвојила је вечерас Ребаланс буџета за 2021. годину. Министар финансија Синиша Мали у начелној расправи рекао је да се ребаланс спроводи како би држава наставила борбу против пандемије изазавне вирусом корона, подстакла привредни раст и умањила негативне последице кризе по грађане и привреду.

Ребалансом, навео је Мали, издвојен је новац за реализацију трећег пакета мера подршке грађанима и привреди, који је, подсећа, вредан 257 милијарди динара.

Навео је да су неке од мера из трећег пакета помоћи - три пута по пола минималца за сва микро, мала, средња предузећа и предузетнике, 600 евра по аутобусу за превознике у наредних шест месеци, помоћ градским хотелима 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

Запослени у туристичким агенцијама, туристички водичи, рента кар агенцијама, угоститељству, али и самостални уметници добиће два пуна минималца.

Када је реч о директној помоћи грађанима, трећим пакетом мера предвиђена је помоћ за грађане на КиМ и то 100 евра за све одрасле и децу, а 200 евра за незапослене пунолетне грађане.

Помоћ од 60 евра добиће сви пунолетни грађани Србије који се пријаве у пероду од 28. априла до 15. маја на порталу Пореске управе.

Такође, трећи пакет предвиђа, поред 60 евра и додатних 50 евра за пензионере и додатних 60 евра за незапослене пунолетне грађане који су били регистровани на бироу у четвртак.

Подсећа да трећи пакет подразумева и помоћ привреди кроз две гарантне шеме, једна је продужетак прошлогодишње, а друга је нова за она предузећа која су у већим финансијским проблемима.

Такође, Мали је истакао да је ребалансом буџета издвојен новац за капиталне инвестиције и нагласио да је издвојено 430 милијарди динара.

Навео је да је издвојен новац за наставак изградње четири аутопута, међу којима су Прељина-Пожега, Моравски коридор, Рума-Шабац-Лозница, али и за почетак изградње нових, као што су Дунавска магистрала, Фрушкогорски коридор, Ниш-Плочник-Мердаре.

Поред тога, наглашава да је издвојен новац за изградњу обилазнице око Новог Сада, Горњег Милановца и Лознице, као и за почетак изградње метроа у Београду.

Мали је изјавио да су ребалансом буџета за 2021. годину издвојена додатна средстава за екологију у односу на иницијални буџет и додао да су та средства увећана за 16 милијарди динара.

Од 16 милијарди динара, додаје он, четири милијарде динара налази се код Министарства за заштиту животне средине, а преосталих 12,1 милијарду динара код Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, издвојено је 5,5 милијарди динара за пољопривреду, 300 милиона динара за развој филмске индустрије, а велика средстава су, каже Мали, издвојена за спорт и омладину.

Мали је казао да ребаланс предвиђа наставак великих улагања у здравство, односно за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду, за наставак радова на КЦС у Београду, за почетак реконструкције КЦ Војводина, за опремање Дома здравља у Борчи, реконструкцију великог броја општих болница и домова здравља широм Србије.

Поред тога, издвојен је додатни буџет за РФЗО како би држава набавила довољну количину вакцина и лекова у борби против корона вируса.

Ребалансом буџета за здравство је издвојено око 417 милијарди динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести