Усвојене измене и допуне закона о ПИО

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којима се решава проблем једног броја корисника превремене пензије.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић
Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се тим изменама не мењају услови за стицање права из тог закона, као ни начин усклађивање пензија.
Изменама и допунама тог закона исправља се “неправда” према људима који су користили социјални програм Владе Србије за решавање вишка запослених.
Реч је о лицима којима је у тренутку прихватања социјалног програма до остваривања права на пензију недостајало до пет година - тзв. Опција 5, односно до две године - тзв. Опција 3.
Након прихватања социјалног програма су уследиле измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању из 2014. године, којима су промењени услови за остваривање права на старосну пензију и уведена је превремена старосна пензија, а све са применом од 1. јануара 2015. године.
Због промене услова за стицање права на старосну пензију, односно како више није постојала старосна пензија по основу тзв. „пуног стажа", наведена лица нису испуњавала ни прописан услов за остваривање права на старосну пензију, па су била принуђена да се определе за превремену старосну пензију, која укључује и тзв. „пенале", односно трајно умањење износа пензије за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршених 65 година живота.
Влада Србије је због насталих околности покушала да спречи даље усложњавање проблема и одлучено је да се то питање уреди законским одредбама.
Закон садржи и одредбе које уређују питање статуса осигураника пољопривредника који обављају уговорене послове, с обзиром на ангажовање пољопривредника према прописима о ангажовању на сезонским и другим пословима.
Изменама се прецизира утврђивање стажа осигурања за тзв. „фриленсере", који су у Закону о пензијском и инвалидском осигурању иначе још одавно препознати као осигураници самосталних делатности.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести