Усвојене измене Закона о локалној самоуправи и државној упрaви

БЕОГРАД:  Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о локалној самоуправи и државној управи којима се постиже боља примена института непосредне демократије и веће укључивање јавности, као и ефикаснији рад општина и градова. 
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Укључивањем у поступак припреме инвестиционог дела буџета локалне самоуправе и грађани ће имати могућност да кажу шта да се гради, а јавност ће бити укључена у сам поступак припреме закона, стратешких и других документа. Важна новина је да ће пет одсто укупног броја грађана са бирачким правом бити довољно да се покрене грађанска иницијатива. 

Законом је предвиђено и да је минималан рок за сазивање седнице Скупштине општине односно Скупштине града 24 часа чиме се спречава злоупотреба овлашћења у погледу непримереног рока за сазивање седница скупштина, што омогућава њихов бољи рад. 

Број локалних функционера зависиће од броја становника општине или града, а уређује се и положај месних заједница у тежњи да оне буду место где ће се препознати проблеми и разговарати о потребама грађана. 

Општине и градови се подстичу на сарадњу и заједничко обављање послова попут комуналних и инспекцијских. 

 Омогућен упис промене пола у матичне књиге

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене и допуне Закона о матичним књигама којима се, између осталог, омогућава упис промене пола на основу потврде здравствене установе.

Тим решењем реализује се једна од мера за прихватање родне разноликости као саставног дела модерног европског друштва. 

Говорећи о новинама измена закона, министар Бранко Ружић недавно је рекао да ће оне омогућити максималну сигурност, тачност и поузданост система водења матицних књига, а да ће се подаци из Регистра матицних књига водити у електронском облику, уз задржавање папирног облика. 

Нова решења ће, каже, омогућити грађанима, где год се налазили у Србији или ван ње, да добију изводе из матичних књига, будући да ће матичне књиге дипломатско-конзуларних представништва бити саставни део Регистра матицних књига, поред матичних књига свих општина и градова. 

Наиме, до маја 2018. године пребачено је више од 98 одсто података из матицних књига, а Ружић објашњава и да ће се размена података из ових база за потребе решавања разних поступака који се воде пред другим органима обављати електронским путем.

Измене закона омогућиће и добровољни упис податка о националној припадности. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести