Усвојени завршни рачуни буџета после 17 година

БЕОГРАД: Скупштна Србије усвојила је данас закон о завршним рачунима буџета за период од 2002. до 2018.године који показују како су се трошила средства буџетских корисника и како се управљало јавним финансијама.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Завршни рачуни су усвојени после 17 година, иако је то била законска обавеза.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је у расправи да Србија улази у период одрживости јавних финансија и да се коначно омогућава потпуна транспарентност у трошењу новца.

Он је подсетио да је у 2015. у циљу превазлиазења изазова програма фискалне консолидације направљен аранжман из предостражности са ММФ-ом који је успешно окончцан у фебруару 2018. године, а средства нису коришћена.

Ђорђевић је казао и да се од 2017. године остварује вишак у дрзавној каси од 35,5 милијарди динара, а 2018. године суфицит је био 32,9 милијарди динара, те оценио да је позитиван салдо у каси резултат домаћинског управљања јавним финансијама.

Ђорђевић је рекао да су у периоду од 2005.до 2008.године, када је био забележен суфицит у буџету, извршене бројне приватизације, углавном неуспешне, и да је тадашња власт узимала кредите који се сада враћају.

Министар је навео и да је кредитини рејтинг Србије од 2004. године до 2017. године био ББ - , а од 2017. године ББ, да би тек 2019. године кредитни рејтинг дошао на ниво ББ +.

Владимир Антонијевић реизабран за председника Комисије

Скупштина Србије изабрала је данас за председника Комисије за контролу државне помоћи Владимира Антонијевића, који је и до сада обављао ту функцију.

Мандат председника Комисије за контролу државне помоћи је пет година.

За чланове Савета Комисије за контролу државне помоћи изабрани су Љиљана Благојевић, Марко Видаковић, Душица Ђорђевић и Драган Ђурђевић.

Одлуку о избору председника Комисије или члана Савета доноси Народна скупштина већином гласова свих народних посланика по предлогу скупштинског одбора надлежног за послове финансија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести