ВУЧИЋ: Србија чврсто опредељена за наставак европског пута, МИЦОТАКИС: Наш став о Косову непромењен

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис обратили су се из Палате Србија после "тет-а-тет" састанка, потом и пленарног разговора делегација Србије и Грчке.
е
Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Вучић је Мицотакису предочио да је Србија чврсто опредељена за наставак европског пута. Премијер Грчке је, између осталог, навео да став његове земље остаје непромењен што се тиче Косова.

Председник Србије и премијер Грчке одржали су "тет-а-тет" састанак у Палати Србија, после чега су делегације две земље, предвођене управо Вучићем и Мицотакисом, имале пленарни разговор.

Вучић и Мицотакис обратили су се и на српско-грчком пословном форуму где су такође говорили и заменик министра спољних послова Грчке Константинос Фрагојанис и министар финансија Србије Синиша Мали.

11.05 - Обраћање премијера Мицотакиса: У Београду као код куће

"Сваки пут кад се нађем у Београду, осећам као да сам код куће и желим да вам се захвалим на гостопримсту".

"Очекујем да ћемо током године одржати и четврти Савет за сарадњу".

"Дошао сам са четири министра и великом пословном заједницом. Желимо да даље продубимо наше инвестиционе односе. Имали смо веома добре билатералне контакте".

"Обојица придајемо велики значај на спајању Београда и Солуна".

"Сарадња Србије и Грчке проширује се и на енергетски и безбедносни сектор".

"Желим да се захвалим пријатељу Александру и да вам пожелим срећу на EXPO 2027".

"Подржавамо вас на европском путу. Много пута сам у Бриселу причао о проширењу. Београд би требало да искористи повољне околности. За Србију и Западни Балкан постоји европска будућност. То је наш стратешки циљ".

"Председник Вучић ме известио око дијалога са Приштином. Наш став за Косово остаје непромењен".

"Драги пријатељу Александре, хвала на гостопримству".

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

10.50 - Обраћање председника Вучића: Србија чврсто опредељена за наставак европског пута

"Срећан сам што Србија и Грчка негују братске односе. Задовољан сам што смо разговарали о свим аспектима наше сарадње. Овде године обележавамо 145 наших дипломатских односа".

"Са премијером Мицотакисом имао сам искрен, пријатељски разговор. Информисао ме о много ствари које мени нису увек познате јер нисмо чланица ЕУ".

"Грчка је једна од значајних, важних и највећих искрених подржавалаца Србије на европском путу. Поставило се питање има ли Србија алтернативе, жели ли Србија да буде део ЕУ и жели ли Европа да Србија буде део ЕУ. Недвосмислено сам рекао Мицотакису да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање европског пута".

"Рекао сам и да разумем да у Европи нису увек нису срећни свим нашим потезима, али и у Европи морају да знају да очекујемо јасне сигнале за наш европски пут".

"Разговарали смо и о агенди EXPO 2027. Наш сан је да крај 2027. године БДП наше земље од 100 милијарди евра. То би показивало страховити напредак, кватни скок Србије за 12 или 15 година. За то нам је потребна и подршка грчких пријатеља".

"Парадоксално звучи, Србија нема проблема са новцем, али нам треба помоћ око капацитета. Немамо огромне компаније које треба да направе све што желимо. Зато сам замолио Мицотакиса да неке грчке компаније пошаљу у Србију да нам помогну у остваривању задатака. Разговарали смо у том смислу о неколико битних тема - о енергетици, гасоводима, куповини гаса, ветропарковима, сарадњи електропривреда, инфраструктури"...

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

"Мицотакис зна да је Србија мала економија, али велика за Западни Балкан. Ми смо 62 одсто у укупном иностраном капиталу Западног Балкана, 54 одсто у извозу"...

"Разговарали смо и о туризму, да зовемо Грке у Србију, јер Србе не морају да зову у Грчку".

"Надамо се да ће 2024. бити велика у расту и сарадњи Београда и Атине".

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

10.00 - Пленарни разговор делегација

Делегације Републике Србије и Републике Грчке предвођене председником Вучићем и премијером Грчке Мицотакисом имају пленарни разговор.

9.35 - Почео "тет-а-тет" састанак Вучића и Мицотакиса

Састанак двојице високих државника трајао је око пола сата.

9.30 - Председник Вучић дочекао Мицотакиса

Председник Вучић дочекао је у Палати Србија премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса.

(Курир)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести