Узнемиреност и страх међу грађанима Косовске Митровице

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Узнемирост и страх од јутрос владају међу грађанима северног дела Косовске Митровице, од како их је јутрос, пре шест сати, пробудила сирена за узбуну. 
kosovska mitrovica policija
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Грађани су су послушали позив градоначелника Косовске Митровице да се врате свакодневним активностима, али истичу да су уплашени, јер нису очекивали упад специјалних јединица РОСУ и хапшења својих суграђана. 

"Паника је завладала од јутрос. Узнемирени смо много, овако нешто и јесмо и нисмо очекивали", каже један Митровчанин за Тањуг. 

Грађани истичу да верују у државу Србију, да их неће оставити и препустити Албанцима јужно од Ибра. 

"Како да се осећамо у ратном стању, овде је овако скоро 20 година. Једина нада нам је наша држава Србија", каже мештанин северног дела Косовске Митровице.

Поручују да ће поступати у складу са одлукама Београда.

Припадници РОСУ упали су јутрос рано у северни део Косовске Митровице и ухапсили Недељка Спасојевића, Драгишу Марковића, Марка Рошића и Сашу Цурчића. Спасојевић и Марковић су припадници косовске полиције. 

Дрецун: Опасан потез, наговештај могућих нових насилних акција

Упад и хапшења која су јутрос извели припадници Росу на северу Косова представљају опасан потез, којим се веома заоштрава ситуација, изјавио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун и додао да је то и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова, .

"Ово је опасан једностран потез Приштине којим се веома заоштрава ситуација и додатно подижу тензије, али нажалост и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова", рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, било је јасно да ће се услед концентрације специјалних косовских снага нешто десити.

"Они су извршили концентрацију специјалних снага који су им потребни за такве акције и јединица Росу и ФИТ јединица о којима се мало прича. То је јединица која треба да прерасте у војну елитну формацију, а коју су требинрали Британци и Американци. Било је јасно да ће се после те концентрације косовских снага нешто десити", казао је он.

Лазански: Држава неће дозволити поновни егзодус Срба

 Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да држава неће дозволити да се реализује евентуални план Приштине да изазове поновни егзодус Срба са Косова и Метохије. 

Лазански објашњава да Приштина "суптилно степенује своје акције" и да је тренутак да Европска унија и КФОР делују.

"Што се тиче српског становништва на северу они могу бити сигурни и спокојни јер држава неће дозволити да се понови погром", каже Лазански.

Драгишић:  Упад РОСУ учињен са намером да се Србија испровоцирала

БЕОГРАД: Упад РОСУ на Северну Митровицу очигледно је учињен са намером да испровоцирају сукоб због неуспелог покушаја Косова да постане чланица Интерпола, рекао је данас професор Факултета безбедности Зоран Драгишић. 

Према његовим речима, хапшење српских грађана и упад РОСУ је наставак мера који је кренуо увођењем трговинског рата, а све са циљем да се Срби на КиМ и Србија испровоцирају на неразумни потез како би се, каже, заборавил преговори у Бриселу и покушај постизања компромисног решења.

Драгишић истиче да Србија на покушај неког интензивнијег насиља на КиМ не би остала нема.

"То би била ситуација у којој би Србија била сатерана у ћошак и морала би да се брани и тада би Србија показала свој пун капацитет. Сигуран сам да на КиМ добро знају какав је капацитет Србије и однос снага и да би Србија лако изашла на крај са њиховим снагама безбедности", каже Драгишић за Тв Прва.

Анђелковић: Припрема за Олују 2?

БЕОГРАД: Политички аналтичар Душан Анђелковић сматра да је ово што се дешава на КиМ "једна врста припреме за акцију "Олуја 2", окупацију и протеривања Срба са севера".

"На срећу, Срби на северу су солидно организовани, спремни да пруже отпор. Још од упада 2011. постоји та неформална структура која је спречила окупацију, а сада је народ окупљен око лидера опет у стању да се супростави", рекао је Анђелковић за Пинк тв.

Косовске власти злоупотребљавају случај убиства Оливера Ивановића, пројектује га на људе на северу Косова, износе тврдњу да су ти људи убили Србина, криминализују их, и све то је монструозна акција која се надовезује на увођење такси, оцењује он.

"Ово је припрема за темељно етничко чишћење, очигледно су добили обећање неког са Зпада, да ће доћи до признања, али десило се нешто што нису оцекивали, нема признања, Боеград инсистира на компромису. Они зато крећу у акцију против Срба на северу, Србије, али и саљу поруку Западу да могу да "дижу у ваздух" и праве нестабилност", сматра Анђелковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести