Вархеји: Пратимо стање медија и демократије у Србији

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархеји задовољан је брзом реакцијом српских власти којом су повучене мере централизовања јавних информација током пандемије и затворен случај новинарке Ане Лалић.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Одговарајући на питање шефице Делегације ЕП за Србију Тање Фајон о стању демократије и слободе медија у Србији, комесар Вархеји наглашава да Европска комисија прати ситуацију у Србији што ће и наставити у наредном периоду.

"Комисија је одмах реаговала поводом случаја новинарке Ане Лалић. Изразили смо забринутост, а власт је одмах одговорила и повукла све мере, а случај је затворен", каже Вархеји.

На питање посланице Кати Пири о извештају Фридом хауса који говори о назадовању демократија у Србији и Црној Гори, Врахеји је казао да ће Комисија свој став о напретку свих земља Западног Балкана дати у јуну у редовном годишњем извешатју.

"Погледаћемо извештај Фридом хауса и анализирацемо га. Међутим, Фридом хаус не води политику проширења ЕУ, већ Комисија, која има свој известај. Објавицемо извештаје о свим земљама Западног Балкана у гошињем пакету проширења и тада ћемо саопштити наш став", каже Вархеји у обраћању пред Спољноплитичким одборм ЕП.

Европски комесар је у договору на писмо европских посланика који су средином априла изразили забринутост звог поштовања уставних и људских права у Србији за време ванредног стања, навео да су многе владе широм света, укључујући и Србију, увеле свеобухватне мере за заштиту здравља грађана.

"Европска комисија прати ситуацију и у свакодневном смо контакту са властима у Србији као и са ЕУ Делегацијом на терену како би се осигурало успешно решавање изазова које је донела пандемија. То је наш приоритет у овом тренутку", наводи Вархеји у свом одговору посланицима.

Комесар за проширење закључује да се процес приступних преговора са Србијом наставља, а да брзина тог пороцеса зависи од примене реформи у области владавине права док је слобода медија увек кључна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести