Вебер: Вучић жели Србију у ЕУ

БЕОГРАД: Лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер изјавио је данас да у Србији види спремност за промене и чланаство у ЕУ.
veber, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Председник Вучић жели Србију у ЕУ, рекао је Вебер на прес конференцији након састанка са председником Вучићем у Председништву Србије.

Вебер је, на питање када очекује да Србија затвори преговарачка поглавља са ЕУ и за колико поглавља је стварно спремна да буду отворена, рекао да види јасну спремност код колега у Београду, као и код председника Вучића, да Србија постане члан ЕУ.

На питање да ли ће се током посете Београду састати са представницима опозиције, Вебер је рекао:

"Имаћу састанак са свим политичника снагама у Србији и, ако будем имао прилику, ја ћу то урадити", рекао је он.

Говорећи о процесу европских интеграција Србије, Вебер је казао да је веома важна модернизација земље, борба против корпуције, слобода медија, владавина права, независност институција и друго, јер су то све заједничке европске вредности.

"Све су то основне идеје које делимо. Оно што нас приближавамо није само да се постане члан ЕУ већ да видимо спремност да се сви кораци и спроведу како би грађани Србије могли да живе у савременом друштву. Имамо техничке детаље о разговорима, али је много важнија спремност за промене", нагласио је Вебер.

Србија велики пријатељ, учинићемо све за њену ЕУ перспективу

Долазак представника Европске народне партије (ЕПП) у Србију, одмах по ступању на дужност нове Комисије, показује да је за ту групацију, европска перспектива земаља региона јасна и очигледна, поручио је данас лидер ЕПП Манфред Вебер у Београду.

"Моја и наша порука је да је Србија велики пријатељ и учинићемо све што можемо да Србији додамо једну кредибилну европску перспективу", поручио је Вебер након разговора са председником Александром Вучићем.

Он је подсетио да је јуче на дужност ступила нова Европска комисија, која је, каже, спремна за наредних пет година.

"И зато је сјајно да одмах на почетку, представници ЕПП дођу у Београд и покажу спремност за европску перспективу, која је јасна, очигледна и за нас кључан елемент за будућност", рекао је Вебер.

То је, каже, сигнал не само за Србију, као најважнију земљу региона, већ и за цео регион.

Вебер је истакао да ЕПП сматра да је последња одлука Европског савета да се блокира почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом била велика, историјска грешка, која наноси штету процесу проширења, региону и самој Унији.

"Што се тиче моје странке, све владе у Савету су подржале почетак разговора са Севереном Македонијом и Албанијом, али су "друге политичке силе" то прекинуле и за нас је то велика грешка", рекао је Вебер.

Навео је и да сам тај процес није аутоматски и да је "све ствар ангажмана", односно да ЕУ мора да уради свој "домаћи", јер се и сама суочава са одређенаим изазовима, демократским процедурама...

"Имамо стално процес развоја основних принципа и демократских идеја", рекао је Вебер и додао да су Унији и Србији заједничке идеје, европски начин живота и да за то морају да се боре.

Вебер је навео да му је драго што се Србија веома добро економски развија.

"Сјајно је видети да Србија постиже тако добре резултате и да има перспективу", рекао је Вебер.

Према његовим речима, то ће, можда, успорити проблем одлива мозгова, који је присутан у читавом регионау, те истакао да је будућност Европе, управо у останку младих у Србији и осталим земљама Централне и Источне Европе, где имају перспективу.

"То је и наша порука и желимо да радимо и да допринесемо томе, а захваљујући вашем лидерству, економија у Србији расте", рекао је Вебер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести