Вучић са званичницима Европског парламента

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић састао се данас са представницима Европског парламента, лидером Европске народне партије Манфредом Вебером и известиоцем ЕП за Србију Владимиром Билчиком.
Vučić sa EU parlamentarcima Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Састанку, иако је био најављен, не присуствује председавајући Одбора за спољне послове ЕП Дејвид Мекалистер, који би, према незваничним информацијама, могао да стигне касније у Београд.Разговору, у згради Председништва Србије, присуствује и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Као једна од тема тих разговора, могла би бити Међувладина конференција са Србијом, а наша земља спремила је четири поглавља.Кључни тренутак за то питање биће ове седмице, када се у Бриселу састаје Радна група за проширење.Међувладина конференција са Србијом требало би да се одржи током актуелног финског председавања, које траје до краја године, до када би требало да се отворе припремљена поглавља.

Посета европарламентараца унапред је договорена у циљу разговора о односима ЕУ и Србије, речено је Танјугу у Бриселу.После састанка са председником Србије, следи разговор званичника Европског парламента са министарком за евроинтеграције Србије Јадранком Јоксимовић.

У поподневним часовима делагација ЕП разговараће са стипендистима Фондације Конрад Аденауер.У уторак, 3. децембра, делегација Европског парламента састаће се ујутру са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.На агенди делегације Европског парламента стоји и састанак са представницима опозиције у Србији, који се, у агенди у коју је Тањуг имао увид, води као још непотврђен.

Своју посету Београду висока делегација ЕП и ЕПП завршава обиласком Научно технолошког парка у Београду.Делегација ЕУ после из Београда путује у Скопље.

Вучић: Желимо јаснију ситуацију од ЕУ

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима, али И јаснију ситуацију шта земље ЕУ виде као будућност Западног Балкана.

“Ако им је то у реду хвала, ако није...исто хвала. Ми ћемо се рационално и прагматично понашати и гледати шта да урадимо за своју земљу“, поручио је Вучић, на конференцији за штампу, после састанка са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером И известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

"За мене је важно да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто", објаснио је он.

Рекао је да је имао добре разговоре са званичницима Европског парламента о важним темама, од Косова и Метохије, преко економске ситуације у земљу, чему, како је додао, има да се похвали, као и економском напретку Србије.

„Имаћемо већи привредни раст од прогнозираног и очекујемо да он буде 3,9 или 4 одсто. Тиме би били једна од земаља у Европи са највећим растом. Истовремено смањујемо однос јавног дуга према БДП. Смањили смо број незапослености на испод 10 одсто, чиме се приближавамо земљама ЕУ“, пренео је он.

Вучић је указао да је компромисно решење за КиМ оно са чим имамо много проблема И не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо.

Такође је разговарано И о стању људских права, демократији, медијским слободама и свему другом што је у интересу грађана Србије, казао је Вучић и додао да је био критичан И према себи И према нама, И разумео добро И одређене примедбе гостију, али и указао на то што стварно мисли.

„Говорио сам И износио ставове, које иначе износим у домаћој јавности. Сви заједно морамо да направимо најбољи могући амбијент за изборе у Србији, да буду бољи од 2012, када смо ми имали само један медиј на који смо ми као опозиција могли да излазимо. Данас је ситуација другачија, али може бити боља“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће увек побеђивати рад, труд, резултати рада, а не колико ће се ко појављивати на телевизији или у новинама.

Захвалио се Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, а за Вебера је казао да је велики пријатељ целог региона у који је данас стигао, да долази из немачке покрајине Баварске И да је човек који је победио на изборима као кандидат за шефа Европске комисије испред ЕПП.

« Хоћу да искористим прилику да се у име Србије И као неко ко припада блоку ЕПП захвалим за његов изванредан допринос И на нашем успеху у целој Европи, али И што је био посвећен напретку европске идеје, али И региона Западног Балкана. Хвала на вредном, марљивом раду И посвећености И што без вас ни ваше подршке Европска комисија не би могла бити изабрана, што говори о вашој величини », нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести