Великом већином гласова усвојен Закон о буџету за 2019.

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас великом већином гласова посланика Закон о буџету за 2019. годину.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

За закон је гласао 141 од 149 присутних посланика, нико није гласао "против" нити је било уздржаних.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а.

Министар финансија Србије Синиша Мали је приликом образлагања Предлога закона у Скупштини Србије рекао да је буџет уравнотежен и да га карактерише социјални аспект који је везан за повећање животног стандарда, који прати повећање плата и пензија, као и развојни аспект, јер су предвиђена рекордна издвајања за капиталне инвестиције.

То ће, како је рекао, подстаћи даљи раст БДП.

Пројектован је реални раст БДП-а од 3,5 одсто и просечна инфлација 2,3 одсто, додао је Мали.

Он је напоменуо да је буџет за наредну годину резултат и наставак реформских процеса започетих 2014. године, који су, како је истакао, резултирали сјајном 2018. годином у којој су остварени изузетни резултати у економији, при чему је у периоду јануар-септембар забележен привредни раст од 4,5 одсто, а стопа незапослености у трећем кварталу смањена на 11,3 одсто.

Додао је да окосницу буџетске и фискалне политике у наредној години чине мере растерећења привреде, кроз подстицај расту и запошљавању, и напуштање такозваних кризних мера које су биле на снази у оквиру програма фискалне консолидације.

Мали је том приликом најавио повећање плата у Србији у јавном сектору између седам и 12 одсто, а за плате се у буџету налази 294,4 милијарде динара, што је за око 33 милијарде динара више него у 2018. години.

Улагања за капиталне инвестиције ће бити 220 милијарди динара, што је за 43 милијарди динара више него 2018. године.

“У буџету се, између осталог, налазе средства за наставак радова на обилазници око Београда, завршетак пута Сурчин-Обреновац, изградњу аутопута Обреновац-Љиг, пут Прељина-Пожега, Моравски коридор, Аутопут Е-75 Келебија-Суботица југ, државни пут Нови Пазар-Тутин, пројекат мађарско-српске железнице, железничку инфраструктуру и набавку возова”, рекао је Мали.

Новац је, како је рекао, издвојен и за Научно-технолошки парк у Новом Саду, дигиталне учионице, изградњу Дата центра у Крагујевцу, развој инфраструктуре здравствених установа, а пре свега за изградњу и опремање здравствених установа, као што су КЦ Србије, КЦ Војводине и КЦ Крагујевац.

“Буџет за 2019. годину и сет реформских закона представљају здраве темеље за даље унапређење свих области нашег друштва, што ће за коначан резултат имати оно што је најважније за грађане Србије, а то је даље повећање инвестиционих активности, смањење незапослености и побољшање њиховог животног стандарда”, закључио је Мали.

Слободан
07.12.2018 • 15:12
А, зашто не пишете да је опозицији онемогућена расправа и да дају изјаве у холу скупштине алтернативним медијима на интернету?
EUR/RSD 117.5912
Најновије вести