Верификовани мандати, Пастор председник Скупштине Војводине

НОВИ САД: Мандати за 120 посланика новог сазива Скупштине Војводине потврђени су данас на конститутивној седници која је почела у 10 сати.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На седници ће изабрани председник и потпредседник парламента. Седница је, због епидемиолошке ситуације, организована у Конгресном центру Мастер центра Новосадског сајма.

Пре прве паузе образована је Комисија за потврђивање посланичких мандата, а потом следи верификација мандата, избор председника, потпредседника и именовање генералног секретара Скупштине и на крају следи заклетва новоизабраног председника и потпредседника.

Мандате за Скупштину Војводине добиле су Српска напредна странка (СНС), коалиција Социјалистичка партија Србије (СПС) и Јединствена Србија (ЈС), Савез војвођанских Мађара (СВМ), коалиција Војвођански фронт (ВФ), изборна листа Метла 2020, коалиција За Краљевину Србије - За српско војводство и Српска радикална странка (СРС).

Скупштина Војводине има 120 посланика, а апсолутну већину има СНС.

Пастор изабран трећи пут за председника Скупштине Војводине

Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара и досадашњи председник Скупштине Војводине, поново је изабран на ту функцију.

Пастор је трећи пут изабран на ову функцију.

За избор Пастора је од 120 посланика гласало 100 посланика, а пет је било уздржано. Седници је присуствовало укупно 114 посланика.

Пастор је положио заклетву, а потом честитао посланицима на верификацији мандата.

"Скупштина је сада изабрала свог 33. председника од окончања Другог Светског рата", рекао је Пастор у првом обраћању.

Он је рекао да је ова изборна година по много чему специфична, пре свега због епидемиолошке ситуације.

"Никад се до сад није десило да је Скупштина контитуисана ван просторија Скупштине Војводине. Желели смо да поштујемо рокове и да сачувамо легитимитет и легалитет Скупштине", рекао је Пастор.

Пастор је захвалио својим родитељима, посебно мајци.

Конститутивну седницу отворио је најстарији посланик Момо Чолаковић, из ПУПС-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести