Весић: Тужба против Приштине Суду у Стразбуру

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас да ће поднети тужбу Суду за људска права у Стразбуру јер му је власт у Приштини забранила улазак на Косово и Метохију.
vesic
Фото: Tanjug/B.Stekić

Весић је навео да очекује од тога суда да каже ли је у Европи дозвољено забрањивати кретање људи.

Он је за ТВ Пинк поновио да је као разлог за забрану његовог уласка на КиМ у понедељак наведено да је ''опасност по безбедност'' и оценио да је то ''формалан'' разлог, а да је суштински разлог оно што је, како каже, требало да уради у Косовској Митровици, односно, да потпише повељу о братимљењу тог града са Београдом.

Весић је рекао да је требало да обиђе и радове на стамбеној згради у Косовској Митровици, за смештај 20 избегличких породица које живе дуже од 10 година у колективном смештају, као и на изградњи парка и игралишта што финансира Град Београд.

''Порука Приштине Србима на КиМ је да српска деца немају право на парк и игралиште, а да Срби немају право на станове. Приштина није зауставила мене већ Град Београд. То је кршење Бриселског споразума. Ово најбоље показује зашто не дозвољавају формирање ЗСО јер би Срби са КиМ сарађивали са читавим светом, не само са Београдом'', рекао је Весић.

Он је навео да се у ЕУ промовише сарадња између градова, а да је Приштина јуче покушала да спречи сарадњу Београда и Косовске Митровице.

''То је политика да треба стварати сталну несигурност и стварати услове да Срби напусте КиМ. Та политика се спроводи од Призренске лиге. Да је Хоти хтео да направи игралиште у Прешеву, ми га не бисмо спречили јер мислимо да и српска и албанска деца треба да имају игралиште'', навео је Весић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести