Вилсон: Вучић спрема јавност за тешке одлуке

ВАШИНГТОН: Када председник Србије Александар Вучић поводом дијалога Београда и Приштине каже да пред Србијом нису лаки дани, он спрема народ за тешке одлуке, тврди извршни потпредседник Атланског савета Дејмон Вилсон и додаје да честита Вучићу на храбрости.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Поздрављам што председник Вучић помаже да се Србија спреми за цео овај процес и за преговоре.

Потребан је искрен разговор са јавношћу, како на Косову, тако и у Србији, да ће бити тешких одлука и да су неопходни компромиси. Исто тако, потребна је политичка храброст и лидерство, како би се људи фокусирали на будућност. Тиме сам импресиониран и надам се да је ово само део процеса припреме јавности на неке одлуке на које је лако бацати камење, рекао је Вилсон за Глас Америке.

Вилсон сматра да је председник Србије државник који уме да види како ће то бити и шта то значи за државу и за пет, 10, 20, 30 година.

И то је оно што се сад дешава, припрема јавности да се схвати да је ово заиста боље за ове државе... Морамо да имамо јасан договор који решава ова питања и отклања препреке да Србија уђе у ЕУ, рекао је.
Неће бити препрека да Косово улази у међународне организације, и доста ће се добити тиме да се повећа трговина и везе међу људима. Оно о чему говоримо је да се границе у региону учине мање важним, а не више важним и мислим да овај споразум то може да убрза, али о томе треба да се договоре две стране, ми то нећемо диктирати. Атлантски савет све ово само посматра и подржава, али ни САД ни ЕУ неће диктирати. На обема странама је шанса да имају историјску прилику, рекао је Вилсон.

Он је навео да Америка треба да настави да буде катализатор дијалога Београда и Приштине.

Морамо да будемо присутни и да подржимо лидере региона да донесу храбре одлуке које ће њиховим земљама отворити пут напред. Заиста сам забрунут ако постоји неко коме одговара ''статус кво'' сада, каже Вилсон.

У таквој нерешеној ситуацији, како је додао, ''не можете да замислите да се Србија прикључује ЕУ, не можете да замислите да Косово има столицу у УН и да развија своје односе с НАТО, и оно што је важно за оба друштва, не можете да замислите да људи могу да имају боље економске прилике и да могу да остану у земљи и формирају породицу и да раде''.

Само кажем да ако желимо да направимо неки план, морамо да гледамо 10 година унапред, шта желимо за десет година и то онда прави императив да решимо проблем, додао је.

Вилсон додаје да Америка може да буде катализатор тако што ће остати уклључена у процес, да истакне важност политичког императива.

Исто тако мислим да ми треба да дајемо мотив. Биће разних компромиса у игри, али обе стране могу да добију много. Мислим да треба да размишљамо о ономе шта је могуће. Можемо да кажемо како ће Косово да изгледа за 10 година. Ако постоји споразум, можемо да направимо стратешко партнерство са Србијом, ако постоји споразум, можда Развојна финансијска корпорација (ДФЦ) може да одвоји новац за програме помирења и економског развоја, има добрих мотива и надам се да лидери имају храбрости, истакао је.

Вилсон додаје да је поента да се убрза пут ка европској будућности, и за то је потребна политичка храброст, коју је, како каже, видео код председника Вучића.

Али исто тако европска будућност Србије значи и владавину права и слободу медија, правосуђа, јаке демократске институције и цивилно друштво, то треба очувати и иду руку под руку. Мислим да ћемо моћи да побошљамо економске прилике, и када се реши питање Косова, када се скине тај политички терет, оно што људима одвлачи пажњу од тога да је договор од највеће важности за будућност Србије, да ће то убрзати и пут демократизације Србије, јер је то кључно за европску Србију да би била део ЕУ. Али не улазите у ЕУ са медијском ситуацијом која слаби, него која јача, нагласио је Вилсон.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести