ВИОЛА ФОН КРАМОН УПОЗОРАВА На Србе се врши притисак, надам се да ће ускоро избори на северу КиМ

ПРИШТИНА: Посланица ЕУ и стални известилац за тзв. Косово, Виола фон Крамон позвала је данас Приштину да почне да примењује исти приступ према свим грађанима на КиМ.
1
Фото: Screenshot/Youtube/Kosovo Online

Она је на конференцији за медије на крају четвородневне посете Косову и Метохији изјавила да је, након разговора са Србима у Грачаници, дошла до сазнања да се на њих врши сталан притисак оптужбама за наводне ратне злочине које су починили током сукоба на КиМ 1999. године.

„Драгиша Миленковић је у затвору, приведен је без доказа и само на основу изјаве једног сведока. Мислим да то није у складу са законом и зато сам и поменула овај случај. Критично је то што 25 година након сукоба, тај човек који је све време живео на Косову, буде сада затворен. Он је у притвору и то ми не личи на владавину права”, рекла је Виола фон Крамон.

Говорећи о формирању ЗСО фон Крамон је напоменула да је обавеза Приштине да формира ЗСО јер је то документ потписан пре скоро 11 година.

„Ваша влада би требало да вас извештава о својим обавезама. То није нешто од јуче, то је из 2013. године, од  пре 11 година. Косово би требало да изађе са предлогом, о томе се разговарало током протеклих година и месеци”, додала је фон Крамон.

Она је нагласила да се виде помаци у процесу дијалога Београда и Приштине, и додала да о томе сведочи и воља двеју страна да се наредних дана састану са Мирославом Лајчаком.

Када се ради о изборима за градоначеклнике у четири општине на северу КиМ, она је изразила наду да ће се ускоро одржати, али да је на људима да прикупе потписе да би започела процедура.

„Не могу да кажем да ли је могуће или немогуће, зависи од иницијатора да прикупи потписе, 20 одсто потписа грађана је праг за петицију. Мислим да је то могуће”, казала је она.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести