Више од 1.000 амандмана на сет финансијских закона

БЕОГРАД: Скупштина Србије почела је расправу о сету финансијских закона на које је поднето око 1.000 амандмана. Највише амандмана, више од 500 стигло је на Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић казала је у начелној расправи да је циљ сета финансијских закона унапређење пословног амбијента, стварање претпоставки за даљи развој финансијског тржишта и додатна заштита корисника финансијских услуга.

Табаковић је, говорећи о Предлогу закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања по платним транскацијама, рекла да он омогућава да држава преко НБС обезбеди сигурност платних трансакција и ниже трошкове за грађане.

Објаснила је да се сада прописује обавеза да се поравнање за домаће трансакције обавља у Србији под надзором НБС и осталих државних органа што до сада није био случај, независно да ли се плаћа страним картицама које су издале домаће банке или домаћом картицом коју су издале домаће банке.

Током расправе, опозиција је говорила о јавном дугу Србије, али на предложене законе није имала веће примедбе.

Поред предложених закона, међу којима су измене Закона о стечају, посланици су у претходне седмице разматрали и неколико споразума о зајмовима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести