Висковић: Берлин се озбиљно припрема за сусрет с Вучићем

БЕОГРАД: Долазак саветника француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Београд и Приштину, бивши амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић види као јасан сигнал да се Берлин озбиљно припрема пред најављени сусрет канцеларке Ангеле Меркел с председником Александром Вучићем, па и са косовским премијером Аљбином Куртијем, како се најављује из Приштине.
viskovic
Фото: Tanjug (video)

Циљ Меркелове је да се лично увери који су коначни ставови и једне и друге стране, каже Висковић и додаје да ће Меркелова у разговору са Вучићем покушати да брани немачку позицију да треба избећи било какво разграничење или размену територија у решавању косовског проблема.

Истовремено, сматра да ће председник Вучић желети да са канцеларком разјасни уверење које влада да Немачка подрзава Косово, односно Аљбина Куртија у томе да се таксе укидају постепено и условљено.

Мислим да ће председник Вучић покушати да нађе основ за подршку Немачке косовским ставовима, јер по свему судећи оно што у овом тренутку се може осетити јесте да он циља на неки начин на Немачку када каже да су две велике силе у Европи те које подржавају косовску страну, односно да нису тако строги према укидању такси као што су Американци у овоме тренутку, каже Висковић.

У овом тренутку Немци нису толико на страни Куртија, колико сматрају да то треба радити обазривије, каже Висковић, а не грубо и уцењивачки, како то у овом тренутку раде САД.

Куртију, наиме, није лако да укине одједном таксе, али, сматра Висковић, без тога нема наставка разговора.

Висковић верује да ће решавање косовског питања још потрајати, да ће у Берлину бити разјашњени неки ставови, али да не треба очекивати да ће Немачка пожуривати решење.

Немачка, подсећа Висковић, има искуства са сличним стварима, не само у случају поделе земље, него и на примеру разграничења с Данском, након Првог светског рата, због мањине, када је то питање остало нерешено све до 1950. године, када је коначно постигнут споразум.

Према томе, они знају да се нека питања не могу решавати преко ноћи. Мислим да ће Берлин ипак бити реалистичнији, односно да неће вршити груб притисак, уколико процени да су ставови Београда и Приштине толико удаљени да у овом тренутку реално није могуће наћи решење, објашњава он.

С друге стране, каже Висковић, САД пожурују решење.

Јасно је да они имају другачији приступ. Они пусте једно време да криза траје, а онда, када се укључе, траже хитно решење. Мислим да су Американци спремни у том погледу да праве и некакве уступке, много веће него што су Немачка и остале земље ЕУ у овом тренутку спремне, истиче Висковић.

На питање види ли ипак компатибилност ставова САД и европских земаља око коначног решења косовског проблема, с обзиром да се у овом тренутку одвијају два паралелна процеса по том питању, један предвојен САД, други ЕУ, Висковић каже да има доста индикатора да се у овом тренутку игра позната игрица - добар полицајац, лош поллицајац.

С једне стране демонстрира се строгоћа, а с друге стране попустљивост, не би ли се на тај начин стране приволеле да траже компромисно решење, објашњава Висковић.

Међутим, он каже да је највећи проблем удаљеност стравова Београда и Приштине, на шта је и председник Вучић скренуо пажњу констатацијом да су захтеви Приштине нереални, јер би да Србија не добије практично ништа, док је наше јавно мњење за замрзнути конфликт, па је, како је приметио Вучић, у таквој ситуацији јако тешко наћи решење.

Када је реч о могућности да Меркел понуди неко конкретно решење, Висковић каже да ће Немачка инсистирати на решењу у оквирима постојећих граница, што је тешко.

Најава проширења Ахтисаријевог плана неким новим понудама је нешто што ће Европа, а касније Европа и САД ускладити као свој став и понудити Србији, наглашава Висковић и додаје да се у том случају морају добити изузетно јаке гаранције за права Срба на КиМ кроз неку врсту аутономије, гаранције за културна и историјска добра, као и гаранције за имовину, која је, како је навео, одузета и отета.

Та питања није лако разрешити, те ће Немачка, сматра Висковић, покушати у наредном периоду да испита терен и процени да ли је, евентуално, могуће до краја године наћи решење.

Висковић додаје да је он лично међу реткима који сматрају да је Меркел, иначе позната по доследним ставовима, спремна да их промени у случају притиска немачке јавности.

Да ли је то могуће у случају Косова зависи, каже, од заинтересованости немачког јавног мњења за овај проблем.
Он сматра да се Американцима више жури него Немцима да се ово питање оконча.

Меркел ће вероватно покушати да нешто уради, али мислим да неће бити у стању, јер Немачка нема на располагању такву понуду за Србију која би заиста била таква да се не може одбити, истиче Висковић и додаје да је то постало јасно.

На питање која је то понуда коју Србија не би могла да одбије, Висковић каже:

"Она која би била убедљива не само за наше преговораче, него и за нашу јавност".

Јер, истиче Висковић, став јавност у Србији је већи проблем, него преговарачи.

Висковић сматра да ни Американци немају понуду за решење.

Оно што се може очекивати то су неки облици финансијске и економске помоћи, благонаклон став према њиховим инвеститорима у нашој земљи и слично, што је за нас итекако битно, али у овом тренутку ни то решење не би задовољило и једну и другу страну, каже Висковић и подсећа да су ставови доста удаљени, а у неким аспектима и опречни.

Блокирање америчких финансија Приштини види као озбиљно упозорење.

Мислим да ће косовске власти морати да попусте под овим притиском, јер су САД сувише значајне за њих, да би се с њима Приштина упуштала у конфликт, закључује Висковић.

Иницијативе које долазе из САД, Немачке, Француске...Висковић види и као израз жеље за личним и државним престижом, а Србија треба да се избори да решење уважи њене државне и националне интересе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести