Влада: 177,6 милијарди евра за развој дигиталне економије

БЕОГРАД: У фокусу Владе Србије ће бити доступност финансирања иновативних компанија, развој дигиталне инфраструктуре, улагања у истраживања и развој, а Влада ће на овим циљевима активно радити кроз 35 пројеката, вредних 177,6 милиона евра, саопштено је после прве седнице Савета за подстицање развоја дигиталне економије којој је председавала премијерка Ана Брнабић.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Захваљујући досадашњем раду и резултатима Савета за ИТ и иновационо предузетништво, Србија је данас препозната као земља која значајно улаже у развој е-управе, иновација и дигитализације, рекла је Брнабић, саопштено је из Владе.

Премијерка је додала да су посебно значајни резултати постигнути када је реч о образовању и иновационој инфраструктури, изградњи научно-технолошких паркова и стартап центара.

Сада је пред нама пет нових приоритета и то су: вештачка интелигенција, биотехнологија и биомедицина, паметни градови, будућност мобилности и употреба геопросторних података, додала је Брнабићн и посебно захвалила гувернеру Народне банке Србије Јоргованки Табаковић на подршци коју НБС пружа у целокупном процесу дигитализације.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да је дигитализација допринела дупло већем броју електронских трансакција које су са 17,8 милијарди динара у 2019. порасле на 32,8 милијарде у 2020. години, а прошла година завршена је и са 2013 онлајн продавница.

Ми даљи развој како електронске трговине, тако и дигиталне економије видимо у додатном развоју телекомуникационе инфраструктуре и дигиталних вештина. Око 940 школа је прошле године и 950 ове, добило нове рачунаре и опрему, а 90.000 домаћинстава у руралним местима добија телекомуникациону инфраструктуру, казала је Матић.

Директор одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић истакао је да је највећи изазов за Србију да се обезбеде већа улагања привреде у истраживање и развој и као пример добре праксе навео СтарТећ програм, који спроводи НАЛЕД, а који у потпуности финансира Компанија Филип Морис.

У наредне три године путем грантова биће додељено више од 3,5 милиона долара и тим средствима подржано је око 100 домаћих стартап тимова, предузетника, микро, малих и средњих предузећа, истакао је Васиљевић.

Новоформирани Савет (тзв. Савет за развој дигиталне економије), је наставак Савета за ИТ и иновационо предузетништво, и у фокусу његовог рада биће дигитализација целокупне привреде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести