Влада може да помогне, али не може да гарантује цене

БЕОГРАД: Предедица Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да влада може да помогне пољопривредницима, али да не може да гарантује цене производа и да се меша у тржиште, јер би то уништило привреду и буџет.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Мени се чини да смо можда близу договора, да смо много ближе него јуче ујутро када је почео састаанак који је трајао девет сати. Ја сам била у влади до око један ујутру, разговарали смо телефоном с пољопривредницвима, гледали смо шта још можемо да урадимо, зато што влади заиста јесте у интересу да се нађе договор који мора да буде компромис. Не може ''ово су наши захтеви, узмите или оставите”. Морамо да нађемо средину и зато сам јуче рекла да не излазимо доавде док не разумете и ви нашу позицију, изјавила је она за ТВ Пинк.

Додала је да су захтеви пољпривредника изузетно амбициозни, а то је откупна цена сунцокрета од 700 евра по тони, док је у Хрватској она 520, а у Бугарској 535 евра.

Премијерка је рекла да представници Иницијативе за спас пољопривредника Србије јутрос нису прихватили предлог владе.

Влада не може да гарантује откупне цене ничега. Ми на то не смемо да утичемо, зато што не смемемо да отварамо ту пандорину кутију, јер онда могу да почну да долазе сви који нешто производе у Србији да и њима гаранутејете неку откупну цену која ће им обезбедити неки приход, без обзира на тржиште и њихову конкурентност. Тиме пада читава конкурентност, разваљујемо нашу привреду и буџет, истакла је она.


Нема сукоба, ако Вучевић буде премијер помоћи ћу му

Председница Владе Србије Ана Брнабоћ изјавила је да не постоје никакви сукоби у СНС-у око места будућег премијера и нагласила какао ће учинити све што може да помогне Милошу Вучевићу, уколико буде изабран за председника владе.

Била ми је највећа част да служим својој земљи пет година. Нисам могла да замислим већу част од тога, као и што сам раме раме уз радила са Александром Вучићем и што сам члан СНС-а. Србији треба јака влада и сигурна сма да ће бити таква, рекла је она.

Нагласила је да је Вучевић њен пријатељ и да ће му помоћи.

Милош Вучевић је мој пријатељ и колега и феноменалан човек и ако он буде председник владе ми смо у сигуирним рукама. Ја ћу учинити све да му помогнем, рекла је Брнабићава.


Истакла је како је не занимају политиканти попут Саве Манојловића, нити међу пољопривредницима који постављају услове само зато да би били одбијени и на томе направили политичку каријеру.

С друге стране ту има неверовано поштених, добрих, вредних људи и мени је била велика част да седим на састанку с њима, да чујем њихову муку и да разумем шта треба уредити у будућности, навела је.

Брнабићева је поновила да мора да сачува буџет и јединство у Србији, јер су јуче почели преговори о минималној цени рада, а чека нас тешка недеља у којој ће председник Александар Вучић у Бриселу имати разговоре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтембергом, представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром и Аљбином Куртијем.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести