Влада показује спремност за озбиљну борбу против корупције

БЕОГРАД: Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да присуство премијерке Србије Ане Брнабић на првом састанку Координационог тима за усмеравање активности у спровођењу препорука Групе држава за борбу против корупције (ГРЕЦО) Савета Европе показује колико је Влада спремна да се озбиљно бори против корупције.
kuburovic, tanjug zzestic
Фото: Нела Кубуровић, фото: Танјуг (З. Жестић)

Кубуровић је уочи првог састанка Координационог тела казала да то тело треба да прати брзине испуњавања препорука из ГРЕКО извештаја, с обзиром да се последњи круг евалуације завршава крајем ове године.

"Управо формирање тог Координационог тела показује спремност Србије да се бори против корупције", казала је Кубуровић за ТВ Прва.

Додала је и да је Влада спремна да се озбиљно ухвати у коштац са свим препорукама које је добила у ГРЕКО извештају.

"Сигурна сам да ћемо до краја године извршити своје обавезе, а задатак који имамо на састанцима је да сагледамо у којим роковима треба да се испуњуавају одређене обавезе и да се испрати да ли су сви надлежни органи испунили у предвиђеним роковима своје активности", казала је Кубуровић.

Упитана докле се стигло у процесу да Механизам за међународне кривичне судове, односно правни наследник Хашког трибунала, уступи предмет против двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића српским правосудним органима, Кубуровић је казала да се нада да ће ускоро добити одговор од судског Већа у Хагу.

Подсетила је да је Србија одговорила да Радету и Јојића не штити посланички имунитет, као и да је одговорено да је српско правосуђе спремно да прихвати процесуирање у Србији.

"Одговорили смо пре свега на захтев суда да ли смо спремни да прихватимо процесиуриње у Србији, након тога су уследила још два захтева. Могу рећи да су некада ти захтеви били малициозни и непрофесионални, али ми смо извршили своје обавезе, одговорили у задатим роковима и чекамо да Суд у разумном року утврди и одговори да ли су испууњени услови да се поступак уступи Србији", навела је министарка правде.

Кубуровић: Циљ уставних промена јачање независности судства

Циљ уставних промена је реформа која се наставља, јачање независности судства, јачање одговорности судства, а све у циљу ефикаснијег судства, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Она је додала да је циљ уставних промена и да грађани буду задовољнији, јер ће ефикаснијим судством имати одлуке у кратким временским роковима, али ће и суђења бити у разумном року.

Брнабић подржала рад ГРЕКА

БЕОГРАД: У Влади Србије данас је одржан први састанак Координационог тела за усмеравање активности у спровођењу препорука Групе земаља против корупције ГРЕКО, чијем раду је пуну подршку дала премијерка Ана Брнабић.

Премијерка је истакла да влада, заједно са свим ресорним министрама даје пуну подршку раду овог тела и да верује да ће оно допринети што бржем и квалитетнијем испуњавању ГРЕКО препорука.

Брнабић је истакла да је врло важно да се Координационо тело састаје редовно, како би се координисао рад свих институција и тиме испуниле препоруке у потпуности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести