Влада потребна што пре, верујем у августу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србији потребна нова влада што пре и да верује да ће она бити формирана у августу.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је за ТВ Пинк на питање када ће Србија добити владу и да ли ће се чекати крајњи законски рок, рекао да то није реално, јер би тада влада била у новембру и указао да је влада потребна што пре.

Вучић је раније данас рекао је да ће се врло брзо, за око 12 дана, знати име мандатара, који ће саставити владу.

У суботу о кандидату за председника Скупштине

Председник Србије и лидер СНС најавио је да ће у суботу, на Председништву странке, бити донета одлука о кандидату за председника Народне скупштине.

Вучић је, у интервјуу за ТВ Пинк, рекао да ће бити донета одлука и о осталим кандидатима за скупштинска тела.

Дали смо доста тога опозиционим странкама јер је то фер. Они су задовољни и нису веровали да ће толико да добију. Демократија нека цвета, поручио је он.

Упитан за мандатара, рекао је да се сузио круг на двоје или евентуално троје.

Избегао је одговори ко ће бити мандатар и када ће бити донета одлука.

Мандатар ће бити, видећемо, казао је он.

Истакао је да ће мандатар да размишља ко ће бити на важним министарским функцијама у овом тренутку, као што су министар енергетике или финансија.

Ја ћу дати своје мишљење. Мислим да је Синиша Мали обавио добар посао, казао је он.

На констатацију да се Мали помињао за место премијера, рекао је да „Мали може да буде добар премијер за четири године“.

Он може да буде премијер у некој будућој влади, ако се буде даље доказивао и показивао, радио вредно и додатно уозбиљио, поручио је Вучић.

Наставак сарадње са суседима, брине ситуација на КиМ

Вучић је изјавио да ће наша земља наставити да сарађује са суседима, као и да се нада да ће пронаћи снаге да се поправе односи са Хрватском додајући да га брине ситуација на Косову и Метохији, али да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност.

Вучић је на ТВ Пинк, а одговарајући на питање везано за политичке притиске, казао да му у септембру следи велики самит у Будимпешти са Аустријом и Мађарском где ће договорити заједничку политику везано и за мигранте и неке друге ствари.

Наставићемо да сарађујемо са нашим комшијама, суседима, верујем да ћемо и са Хрватском имати снаге да поправимо односе, јер на крају крајева ми и јесмо и једни и други гаранти споровођења Дејтонског споразума. Верујем да упркос тешкој историји, прошлости, можемо да нађемо много тога заједничког за будућност, казао је председник.

Истиче да га брине додатно неодговорност премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и ситуација на КиМ, али указује на то да ће дати све од себе да сачува и мир и стабилност.

Молим заштитнике и земље силе заштитнице, пре свега из петорке, да нам помогну у томе и да не користим тежак израз и кажем да обуздају, помало уразуме Аљбина Куртија и ништа више како бисмо могли да се посветимо решавању свих економских проблема и мука које предстоје и које су пред свима нама, поручио је председник.

Од дијалога нема ништа док је тамо Курти

Вучић је истакао да од дијалога Београда и Приштине нема ништа док у њему учествује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Док је Курти тамо, нема ништа. Што се тиче позива на дијалог, ја ћу увек да одем, али ту нема ништа, казао је председник на ТВ Пинк.

Према његовим речима, Аљбин Курти је решио да не води никакав дијалог и да се не дође ни до каквог компромиса.

За њега је компромис међусобно признање, као да ми чезнемо за признањем нечега што не постоји у међународном јавном праву тако да не знам о чему даље да разговарамо, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести