Влада Србије формирала информациони систем КОВИД-19

БЕОГРАД: Ради вршења епидемиолошког надзора повезаног са КОВИД -19, успоставља се јединствено и централизовано софтверско решење - Информациони систем КОВИД-19, који ће водити Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут“, наводи се у Закључку Владе Србије који је данас објавио Службени гласник. 
vlada
Фото: Tanjug

Подршку Институту пружаће Канцеларија за информационе технологије и електронску управе и Републички фонд за здравствено осигурање. 

Здравствене установе у којима су смештени на болничка лечења оболели од КОВИД-а, институти и заводи за јавно здравље, лабораторије које врше тестирања и други надлежни органи и институције, податке о излеченима, преминулима, тестиранима, лицима под самоизолацијом и у смештају обавезане су да податке воде у успостављеном софтеврском решењу. 

Институт за јавно здравље "Батут" обавезан је да дневно до 14 сати податке доставља Министарству здравља, а ради надзора за мере самоизолације и појачаног здравственог надзора да их доставља и МУП-у и Војсци Србије. 

Објављене одлуке Владе о привременим болницама 

Влада Србије донела је одлуке о отварању привремених објеката за смештај и лечење оболелих од заразне болести КОВИД-19 на Београдском и Новосадском сајму као и хали Чаир у Нишу, а које су данас објављене у Службеном гласнику. 

У одлукама које су ступиле на снагу данас наводи се да су привремене болнице део војно здравственог система којима у условима ванредног стања управља Министарство одбране.

За потребе привремених болница ангажују се здравствени радници, здравствени сарадници и друга лица запослена у здравственим установама из Плана мрежа здравствених установа, војним здравственим установама, државним органима и правним лицима основаним средствима у јавној својини која обављају послове здравствене делатности.

Основ за ангажовање у привременим болницама су решења руководилаца а у складу са одлукама Кризног штаба за сузбијање КОВИД-19.

Лекове и медицинска средства за привремене болнице обезбеђује Републички фонд за здравствено осигурање. 

Оболеле од болести КОВИД-19, и инфициране вирусом САРС-КоВ-2 у привремене болнице упућују здравствене установе одређење за пријем и збрињавање тих лица, а превоз врши се посебним санитетским возилом на начин којим се спречава ширење заразних болести. 

У одлукама о привременим болницама наводи се да се пријем, тестирање и отпуст врше по стучном упутству Завода за јавно здравље. 

Исхрану у свакој од привремених болница обезбеђују Студентски центри тих градова, а болнице обезбеђују Министарство одбране и Војска Србије.

Координатора - руководиоца сваке од привремених болница одређује министар одбране. 

Све три болнице дезинфикује Завод за биоциде и медицинску екологију, а одржавање хигијене у београдској обезбеђује „Београдски сајам“, док у друге две то чине управе тих градова. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести